Dieta podczas menopauzy - jakiej żywności unikać?
Dieta w okresie menopauzy jest tak naprawdę podobna do tej, której powinnaś przestrzegać całe życie!
Chodzi tu o niespożywanie zbyt dużej ilości cukru, soli i tłustych potraw. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz ich całkowicie wyeliminować z jadłospisu, wystarczy, że odpowiednio dobierzesz dietę do swoich potrzeb.
Osteoporoza dotyka co trzecią kobietę po menopauzie[2].
Istnieje wiele badań dokumentujących ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych (takich jak cukrzyca, zespół metaboliczny), chorób układu krążenia (dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze), raka piersi i osteoporozy u kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Na szczęście można obniżyć ryzyko tych chorób, stosując odpowiednią dietę [1].
Jak wiadomo, istnieje wiele produktów spożywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, ale są też takie, które mogą szkodzić, kiedy rozpocznie się menopauza. Dieta powinna wtedy być ich pozbawiona. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na indeks glikemiczny diety. Lepiej unikać produktów i posiłków z jego wysokimi wartościami
(IG > 65)[3].
Przeczytaj więcej o tym jak powinna wyglądać dieta po 50. roku życia
Dieta o niskim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny —
Definiowany jest jako procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji zawierającej przyswajalne węglowodany.
Zwracaj uwagę na ilość spożywanego tłuszczu
To, co jesz, może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
Unikaj tłuszczów nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Zwracaj uwagę na wapń i kofeinę
Wyeliminowanie kofeiny z diety zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Dowiedz się więcej o tym co dzieje się z poziomem wapnia po 50. roku życia
Powyższy tekst jest tylko jednym z cyklu artykułów o zdrowiu i pielęgnacji skóry na naszym blogu.
Korzystając z wiedzy lekarzy oraz najnowszych badań klinicznych, Vichy od ponad 100 lat rozwija ekspertyzę w zakresie zaawansowanej pielęgnacji twarzy oraz skóry głowy i włosów.
Dowiedz się więcej i przeczytaj o zmarszczkach i starzeniu się skóry, menopauzie, suchej skórze twarzy oraz trądziku.
Możesz także sprawdzić porady o pielęgnacji skóry głowy i włosów, a w szczególności łupieżu, doborze szamponu przeciwłupieżowego, wypadaniu włosów czy zakolach.
Podpowiadamy również jak dobrać: krem do twarzy, krem przeciwzmarszczkowy, krem pod oczy, serum do twarzy, krem na trądzik, krem na noc, ampułki do twarzy czy krem z filtrem do twarzy oraz super nowość – booster.
Przeczytaj też o aktywnych składnikach dermatologicznych: Kwasie Hialuronowym, Kolagenie czy Peptydach.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, to podziel się nim na swoich Social Mediach!
ŹRÓDŁA:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13