OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kwas askorbinowy - jakie ma zastosowanie w kosmetykach?

Nasza skóra codziennie jest narażona na wpływ niekorzystnych czynników zewnętrznych - szkodliwe działanie promieni słonecznych czy zanieczyszczenia, które unoszą się w powietrzu mogą nie tylko przyspieszyć pojawianie się pierwszych efektów starzenia, ale też wpłynąć negatywnie na jej koloryt - twarz pokrywa się wtedy ciemnymi plamami albo nabiera brzydkiego, szarawego odcienia. Chciałabyś temu zaradzić i szukasz skutecznego środka, który nie tylko zwalczy wolne rodniki, ale też odświeży i odmłodzi twarz? Wypróbuj kosmetyki z kwasem askorbinowym. Dowiedz się więcej o jego pozytywnym wpływie na naszą skórę!

Witamina C - dlaczego warto ją stosować?

Kwas askorbinowy - jakie ma zastosowanie w kosmetykach?

Wiele z nas uważa, że nie potrzebuje kosmetyków wzbogacanych tą witaminą - przecież bardzo trudno o jej niedobory w organizmie! A skoro odżywiamy się zdrowo, jemy dużo owoców i warzyw, nie ma potrzeby wcierania jej dodatkowo w skórę. To błąd. Ten dobroczynny dla naszego organizmu składnik dociera do skóry… na samym końcu! Dlatego jeżeli chcemy zauważyć efekty jej działania na nasza skórę, powinnyśmy zacząć stosować produkty nią wzbogacone, takie jak:
*kremy na dzień i na noc,
*serum do twarzy,
*maseczki,
*peeling,
*toniki do twarzy.
*produkty do mycia - lekko złuszczające martwy naskórek


Choć niektóre z nich wydają się mieć dość odległe od siebie działanie, często zawierają one kwas askorbinowy - ma on bowiem bardzo szerokie spektrum działania.

Witamina C na twarz - jak działa?

Kwas askorbinowy - jakie ma zastosowanie w kosmetykach?

Kosmetyków z tym cudownym składnikiem mogą używać osoby w różnym wieku, zarówno w celu profilaktyki, jak i usunięcia już zaistniałego problemu. Kwas askorbinowy ma bowiem działanie:
* rozjaśniające - potrafi zahamować produkcję melaniny w skórze, dzięki czemu jego stosowanie jest doskonałym sposobem na pozbycie się przebarwień na twarzy,
* zwalczające wolne rodniki - to jeden z najlepszych antyoksydantów.
* złuszczające - jest ono jednak dość delikatne, dlatego można bez obaw stosować go m.in. w tonikach czy maseczkach rozjaśniających,
* regenerujące - skuteczny zwłaszcza w połączeniu z witaminą E
* regulujące wydzielanie sebum - doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej,
* odmładzające - stymuluje on bowiem syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność naszej skóry - kwas askorbinowy ma zatem również zdolność spłycania zmarszczek,
* wzmacniające - pomaga on w syntezie ceramidów, dzięki czemu wzmocniona zostaje bariera hydrolipidowa naskórka,
* wspomagające odporność - między innymi na szkodliwe skutki promieniowania,
* łagodzące i przeciwzapalne - sprzyja zatem nie tylko szybszemu gojeniu się ran, ale też walce z trądzikiem,
* uszczelniające naczynia krwionośne - wzmocni naczynka i złagodzi zaczerwienienia na twarzy,
* pośrednio nawilżające i wygładzające - stymuluje bowiem syntezę kwasu hialuronowego w skórze,
Działanie tego składnika jest zatem niezwykle szerokie - może być doskonałym środkiem na odmładzanie skóry dojrzałej, walkę z trądzikiem i przetłuszczaniem się skóry czy łagodzeniem problemów skóry naczyniowej. Potrafi także nawilżyć twarz i ochronić ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Będzie zatem dobrym wyborem dla niemal każdego typu skóry - unikać go powinny jedynie osoby uczulone bądź nadwrażliwe na witaminę C.

Kwas askorbinowy w kosmetyce - na co zwrócić uwagę?

Kwas askorbinowy - jakie ma zastosowanie w kosmetykach?

Rekomendowane produkty

  • Peelingująca Maska Rozświetlająca
  • Najczęściej czytane

    5 przyczyn intensywnego zapachu potu

    Pielęgnacja ciała

    5 przyczyn intensywnego zapachu potu

    Wydzielanie przez skórę potu, który ma niezbyt przyjemny zapach to naturalne zjawisko. Problem pojawia się wówczas, gdy pot produkowany jest w nadmiarze i ma bardzo intensywny zapach. Poznaj 5 przyczyn brzydkiego zapachu potu oraz sposoby na nadmierną potliwość!

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    10 zastosowań olejku herbacianego

    Pielęgnacja ciała

    10 zastosowań olejku herbacianego

    Olejek herbaciany to jeden z tych naturalnych produktów, który ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce. Olejek z drzewa herbacianego posiada wiele cudownych właściwości, które pomogą nam wygrać z różnymi chorobami - w tym również chorobami skóry. Jakie zastosowanie ma dokładnie olejek herbaciany? Przedstawiamy 10 sytuacji, w których warto po niego sięgnąć!

    Przeczytaj artykuł

    Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

    Pielęgnacja ciała

    Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

    Czytając składy produktów, często niektóre pozycje mówią nam bardzo niewiele bądź w ogóle nic. Dlatego zdarza się, że wybieramy kosmetyki, które mają gorszą formułę, przez co codzienna pielęgnacja nie jest tak efektywna, jak mogłaby być. Dlatego warto poznać składniki, które nie są powszechnie znane, a wchodzą w skład wielu produktów. Jednym z nich jest limonene. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jakie ma zastosowanie w kosmetyce!

    Przeczytaj artykuł

    go to top