OK

OK Cancel

Thank you

Close

Oktokrylen – zastosowanie w kremach przeciwsłonecznych

Oktokrylen (Octocrylene) to organiczny (chemiczny) filtr stosowany powszechnie w kremach do opalania. Jak dokładnie działa i czy jest bezpieczny dla skóry? Podpowiadamy?

  • Oktokrylen jest filtrem chemicznym powszechnie stosowanym w kremach do opalania.
  • Pochłania promieniowanie UV i zamienia je w nieszkodliwe dla skóry ciepło.
  • W preparatach kosmetycznych najwyższe stosowane stężenie tego składnika wynosi 10%.
  • Jego przenikanie przez skórę jest niewielkie, nie ma wpływu na funkcjonowanie organizmu. Rzadko też wywołuje reakcje alergiczne.

Oktokrylen jest stosowany w kremach do opalania jako filtr

Oktokrylen – co to jest?

Oktokrylen (INCI: Octocrylene) jest organicznym filtrem UV, który pochłania promieniowanie UVB i krótkie długości fal UVA (280-320 nm). Jest to ester powstały w wyniku reakcji 3,3-difenylocyjanoakrylanu z 2-etyloheksanolem. Ma postać lepkiej, oleistej, przejrzystej i bezbarwnej cieczy. Jest stosowany w kremach SPF wraz z innymi filtrami UV oraz w kremach do twarzy i produktach do pielęgnacji ust, aby zapewnić odpowiedni wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej SPF, stabilizować inne filtry i chronić preparaty kosmetyczne przed utratą właściwości pielęgnacyjnych pod wpływem działania promieni UV.
Oktokrylen jest dopuszczony jako filtr UV w preparatach kosmetycznych w maksymalnym stężeniu do 10%.

Jak działają filtry organiczne?

Oktokrylen jest filtrem chemicznym, które działanie polega na pochłanianiu promieniowania UV i przekształcaniu go w ciepło nieszkodliwe dla skóry. W inny sposób działają filtry mineralne (nieorganiczne), np. dwutlenek tytanu, które tworzą na powierzchni skóry tarczę odbijającą promieniowanie UV.

Zobacz też, jak promienie UV wpływają na skórę

Oktokrylen – czy jest bezpieczny?

Pojawiły się obawy, że oktokrylen może przenikać przez naskórek, wywołując reakcje fototoksyczne i uczuleniowe, a także mieć wpływ na gospodarkę hormonalną jako tzw. dysruptor endokrynny. Badania wykazały jednak, że:

  • Wchłanianie oktokrylenu przez skórę jest niewielkie. Badania wykazały, że ponad 95% oktokrylenu pozostaje na powierzchni skóry, a mniej niż 1% przenika przez zewnętrzną warstwą skóry (naskórek).1
  • Dzięki temu jego dostępność ogólnoustrojowa jest bardzo ograniczona i zachodzi w warunkach maksymalnego stosowania (gdy nakładano dużą ilość kremu na większą część powierzchni ciała)² – prowadzone są dalsze badania nad kumulacją oktokrylenu w organizmie.
  • Nie wykazuje natomiast działania ogólnoustrojowego w dawkach stosowanych w produktach kosmetycznych.
  • Nie powoduje zaburzeń gospodarki hormonalnej ani nie wpływa na reprodukcję.³ Może też być bezpiecznie stosowany przez kobiety w ciąży.
  • Bardzo rzadko oktokrylen wywołuje alergię kontaktową i fotoalergiczne kontaktowe zapalenie skóry. Zaobserwowano, że pojawia się ono zwykle u osób dorosłych, u których wcześniej wystąpiła reakcja nadwrażliwości na farmaceutyczną substancję czynną zwaną ketoprofenem (stosowaną w lekach przeciwbólowych i przeciwzapalnych) – w takiej sytuacji należy unikać stosowania kosmetyków zawierających oktokrylen.⁴

Kosmetyki z oktokrylenem – dlaczego warto stosować?

Okrokrylen jest ważnym składnikiem kosmetyków do opalania, zapewniającym skuteczną ochronę przed oparzeniami słonecznymi oraz szkodliwym wpływem promieni UV, które przyczyniają się do przyspieszonego starzenia się skóry oraz zwiększają ryzyko zmian nowotworowych. Składnik ten został poddany wielu badaniom i cały czas jest poddawany analizie. Uznany został za bezpieczny i dobrze tolerowany, pod warunkiem że kosmetyki z jego dodatkiem są stosowane i przechowywane zgodnie z zaleceniami.  Ochronna woda solarna Vichy Capital Soleil z beta-karotenem SPF 50 zawierająca oktokrylen została przetestowana z warunkach środowiska morskiego (także pod kątem toksyczności zastosowania filtrów) i jest dla niego przyjazna.

1 Potard G, Laugel C, Schaefer H, Marty JP. The stripping technique: in vitro absorption and penetration of five UV filters on excised fresh human skin. Skin Pharmacol Appl Skin Physiol. 2000;13(6):336-44.
² Matta MK, Zusterzeel R, Pilli NR, Patel V, Volpe DA, Florian J, et al. Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Con- centration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019;321(21):2082-91.
³ ECHA. Octocrilene - Registration Dossier - ECHA [Internet]. 2019 [cited 2019 Feb 28]. Available from: https://echa. europa.eu/fr/registration-dossier/-/ registered-dossier/14858/1. 2019.
⁴ De Groot AC, Roberts DW. Contact and photocontact allergy to octocrylene: a review. Contact Dermatitis. 2014;70(4):193-204.

Rekomendowane produkty

  • Nowość

    HD-Stamp-VICHY-Environnement_rogne.png
    Ochronna Woda Solarna – przyspieszająca opalanie z Beta-Karotenem SPF50

    OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA

    Ochronna Woda Solarna – przyspieszająca opalanie z Beta-Karotenem SPF50

    Spray do opalania

    Ultralekka, ultraświeża, niewyczuwalna na skórze ochrona przeciwsłoneczna w formie lekkiej wody solarnej.

  • Ochronna Woda Solarna – Nawilżająca z Kwasem Hialuronowym SPF30

    OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA

    Ochronna Woda Solarna – Nawilżająca z Kwasem Hialuronowym SPF30

    Spray do opalania

    Ochrona przeciwsłoneczna w formie lekkiej wody solarnej. Ultralekka, ultraświeża, niewyczuwalna na skórze tekstura.

  • Ochronna Woda Solarna – Antyoksydacyjna z Polifenolami z Jagód SPF30

    OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA

    Ochronna Woda Solarna – Antyoksydacyjna z Polifenolami z Jagód SPF30

    Spray do opalania

    Ochrona przeciwsłoneczna w formie lekkiej wody solarnej. Ultralekka, ultraświeża, niewyczuwalna na skórze tekstura.

  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top