POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Witamina E działanie - czy faktycznie można nazwać ją “witaminą młodości”?

Witamina E działanie - czy faktycznie można nazwać ją “witaminą młodości”?
  • favoris

Badania nad witaminą E trwają nieprzerwanie od lat 20. XX wieku. Dzięki nim naukowcy potwierdzili wiele powodów, dla których określa się ją mianem “witaminy młodości”. Poznaj dobroczynne działanie witaminy E i zobacz, co potrafi sprawić!

Czym jest witamina E?

Chociaż może nam się wydawać, że witamina E to jedna substancja, okazuje się, że jest to w istocie grupa 8 cząsteczek, które łączy podobna struktura. Każda z tych cząsteczek składa się z charakterystycznego pierścienia chromanowego oraz dołączonego do niego izoprenowego łańcucha bocznego. W zależności od stopnia nasycenia tego łańcucha wyróżnia się:
Tokoferole - związki zawierające nasycone pojedyncze wiązania między atomami węgla,
Tokotrienole - związki zawierające nienasycone podwójne wiązania międzywęglowe.
Zarówno Tokoferole, jak i Tokotrienole w zależności od podstawników dołączonych do pierścienia chromanowego tworzą dodatkowe związki typu: alfa, beta, gamma, delta. Jak widać, istnieje wiele postaci tej witaminy młodości, jednak dla ludzkiego organizmu największe znaczenie będzie miał związek alfa-tokoferol, bowiem jest on najlepiej przyswajalny i występuje w największej ilości produktów. Ponadto taka postać witaminy E, obok witamin A, D i K, to związki rozpuszczalne w tłuszczach. Oznacza to, że jest magazynowana przez nasz organizm, a nie wydalana z potem czy moczem, tak jak inne witaminy, które cechują się potencją na rozpuszczalność w wodzie.

Na czym polega dobroczynne działanie witaminy E?

Lista pozytywów, jakie niesie ze sobą ta wyjątkowa witamina młodości jest bardzo długa. Jednak opisywanie dobroczynnego działania witaminy E z pewnością należy rozpocząć od jej właściwości antyoksydacyjnych. Antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami, to związki chemiczne usuwające z ludzkiego organizmu nadmiar wolnych rodników - odpowiedzialnych, notabene, nie tylko za przyspieszenie procesu starzenia się skóry, uszkadzanie zdrowych komórek i tkanek, ale co ważne, przyczyniających się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych oraz nowotworowych. Eliminując nadmiar wolnych rodników, Tokoferole skutecznie hamują proces starzenia się skóry i znacznie poprawiają jej kondycję.

Oprócz antyoksydacji działanie witaminy E to także:
- przeciwdziałanie zakrzepom,
- wspomaganie systemu nerwowego,
- wpływanie na prawidłową wydolność mięśni,
- wspomaganie wytwarzania nasienia,
- współodpowiedzialność za rozwój płodu,
- poprawa wzroku,
- zmniejszanie szkodliwego działania złego cholesterolu,
- wzmacnianie układu immunologicznego, szczególnie u osób starszych,
- ograniczanie szkodliwego wpływu biernego palenia i zanieczyszczeń środowiska,
- opóźnianie rozwoju chorób Alzheimera i Parkinsona,
- łagodzenie bólu wywołanego zaburzeniami krążenia,
- wspomaganie leczenia trądziku i innych chorób skóry,
- korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci,
- przyspieszanie gojenia ran,
- łagodzenie bólu piersi występującego w okresie przedmenstruacyjnym,
- ograniczanie ubytku elastyny i kolagenu, a więc sprawianie, że skóra staje się bardziej elastyczna, ujędrniona i mniej podatna na pojawianie się zmarszczek, ponadto Tokoferole przenikają w głąb warstwy hydrolipidowej, umacniając błony komórkowe i w efekcie ujędrniają skórę.

Jak widać dobroczynne działanie witaminy E tworzy obszerną listę. To właśnie ze względu na wielopłaszczyznowość jej pozytywnego  wpływu na organizm jest tak powszechnie wykorzystywana w kosmetyce, np. w preparatach do twarzy na dzień, na noc, kremach pod oczy (np. Vichy Idealia), do rąk, szamponach do włosów - i w mnóstwie farmaceutyków - lekach wspomagających walkę z trądzikiem, egzemą oraz przebarwieniami skórnymi.

Jakie są konsekwencje niedoboru witaminy E w organizmie?

Witamina E, jako witamina młodości, odgrywa bardzo ważną rolę nie tylko w dbaniu o naszą skórę, ale jest także znaczącym elementem codziennej diety. Niedobór witaminy E przekłada się na problemy z płodnością, ze wzrokiem oraz z koncentracją. Jako że jest ważna dla naszego układu nerwowego, jej spadek może powodować różnego typu dysfunkcje neurologiczne - takie jak degeneracja nerwów i mózgu.

Gdzie występuje witamina E?

Zważywszy na dobroczynne działanie witaminy E, warto z pewnością poznać jej źródło.
Największe występowanie witaminy E:
olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy,
oliwa z oliwek,
migdały i orzechy,
kiełki pszenicy,
W nieco mniejszych ilościach Tokoferole znajdują się w:
maśle i innych produktach przetworzonych,
zielonych warzywach.

Witamina E nie bez przyczyny nazywana jest witaminą młodości. Jej odpowiedni poziom w organizmie przekłada się nie tylko na nasze zdrowie, ale i atrakcyjny wygląd. Warto zatem pamiętać, że dla osób dorosłych dzienne spożycie witaminy E wynosi 12mg (18IU). Chociaż czasu nie da się zatrzymać, można przynajmniej zahamować nieco jego niepożądane działanie - i to tylko za sprawą Tokoferoli!

Rekomendowane produkty

  • 9887Oczy - przeciwko oznakom zmęczenia5115IDÉALIAFACE CAREKrem pod oczyPreparat do twarzy o ukierunkowanym działaniu
    Krem pod oczy VICHY IDÉALIA
  • Najczęściej czytane

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Składniki

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

    Przeczytaj artykuł

    go to top