POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Arginina w kosmetykach - czym jest i jak działa?

Arginina w kosmetykach - czym jest i jak działa?
  • favoris

Arginina jest naturalnym aminokwasem, który w ostatnich latach znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Na czym polega działanie argininy w kosmetykach? Jakie ta substancja ma właściwości? Przeczytaj i dowiedz się dlaczego arginina w kosmetyce ma tak duże znaczenie!

Rola argininy w organizmie człowieka

Arginina jest szczególnym aminokwasem, który spełnia w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim ma duży wpływ na syntezę związków, tj. mocznika czy keratyny, biorących udział w przemianach biochemicznych. L-arginina jest również znacząca dla układu krwionośnego, bowiem stanowiąc źródło endogennego azotu, pośrednio odpowiada za rozszerzanie naczyń włosowatych, a więc poprawia przepływ krwi. Warto także zaznaczyć, że arginina stanowi niezbędny aminokwas do prawidłowego rozwoju organizmu w wieku dziecięcym.

L-arginina - gdzie występuje?

Arginina jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że może być syntetyzowana przez nasz organizm z innych związków chemicznych. Jej ilość jest samoczynnie regulowana, jednak naukowcy do dziś nie potrafią dokładnie wyjaśnić na czym ten proces polega. Wiadomo natomiast, że znaczenie L-argininy dla naszego zdrowia jest bardzo ważne.
Poza tym, iż jest to substancja wytwarzana przez nasz organizm, występuje także naturalnie w produktach spożywczych. Pewne jej ilości można znaleźć w nabiale i przetworach mlecznych, drobiu, rybach, orzechach włoskich i laskowych, ziarnach słonecznika, czy też soi.
Coraz częściej arginina, która wpływa na przyspieszenie metabolizmu, jest stosowana do produkcji odżywek dla sportowców. Można znaleźć ją także w zwykłych suplementach diety. Jednak warto pamiętać, że przedawkowanie argininy może objawiać się biegunką, wymiotami, nudnościami, a co gorsza, może wywoływać problemy z sercem i obciążać zdrowie psychiczne.

Rola argininy w kosmetykach

Arginina w kosmetykach została szczególnie doceniona ze względu na swoje silne zdolności nawilżające. Jest aminokwasem, który nie tylko wzmacnia barierę hydrolipidową, ale także, przenikając głębokie warstwy skóry właściwej, przemienia się w mocznik, a więc staje się humektantem odpowiedzialnym za optymalny poziom nawodnienia.
To właśnie dlatego arginina rekomendowana jest szczególnie przy pielęgnacji skóry bardzo suchej oraz przy leczeniu skóry atopowej.

Oprócz tego preparaty z argininą wykorzystywane są przy laseroterapii oraz peelingach chemicznych. Jako że tego typu zabiegi kosmetyczne wykorzystują wiele substancji mocno drażniących skórę, L-arginina neutralizuje ich inwazyjność i łagodzi niekomfortowe efekty.

Arginina w kosmetykach, o czym już zostało wspomniane, doceniana jest także ze względu na swój dobroczynny wpływ na układ limfatyczny. Ten aminokwas, będący swoistym prekursorem produkcji tlenku azotu, zostaje wykorzystywany do produkcji preparatów pobudzających wzrost włosów - przykładowo arginina stanowi ważny składnik znanej kuracji Dercos przeciw wypadaniu włosów.

Arginina - efekty

Efekty L-argininy są wielopłaszczyznowe. Jest to bowiem substancja, która nie tylko ma dobroczynny wpływ na skórę, ale także cały ludzki organizm. Ogólnie rzecz ujmując, arginina przyczynia się do:
- łagodzenia podrażnień,
- przyspieszenia gojenia się ran,
- dogłębnego nawilżania skóry,
- pobudzania syntezy kolagenu, a więc uelastycznienia skóry,
- ukojenia i przyspieszenia procesu leczenia skóry suchej, podrażnionej i atopowej,
- poprzez wpływ na syntezę tlenku azotu rozszerza naczynia krwionośne, a więc pobudza cebulki włosów do rozwoju, pomaga także odbudować suche i zniszczone włosy.

Arginina - dostępne preparaty

Jak widać, zastosowanie argininy w kosmetykach jest dość szerokie. Dostępne na rynku kosmetycznym preparaty z tym aminokwasem dedykowane są przede wszystkim osobom, które:
- chcą pozbyć się problemu suchej skóry,
- chcą zminimalizować kłopotliwe objawy atopowego zapalenia skóry,
- chcą dobrze nawilżyć skórę po drażniących ją zabiegach kosmetycznych,
- mają suche i zniszczone łodygi włosa,
- borykają się z problemem nadmiernego wypadania włosów lub łysienia.

Rekomendowane produkty

  • 21108AMINEXIL CLINICAL 5 - formuła dla kobiet00NewDERCOS

    Nowość

    AMINEXIL CLINICAL 5 - formuła dla kobiet
  • Najczęściej czytane

    Czarnuszka na włosy - naturalne sposoby pielęgnacji włosów

    Pielęgnacja włosów

    Czarnuszka na włosy - naturalne sposoby pielęgnacji włosów

    Czarnuszka, zwana także czarnym kminem lub kminem rzymskim, posiada niesamowite właściwości zdrowotne. Wydawać się może, że czarnuszka jest lekiem na wszelkie problemy. Ma działanie antybakteryjne, wspomaga leczenie cukrzycy, niszczy pasożyty, a nawet wspiera walkę z nowotworami. Dodatkowo, czarnuszka wpływa na poprawę kondycji włosów. Jeżeli masz suche włosy, zastanawiasz się jakie odżywianie włosów realnie wpłynie na poprawę Twojego wyglądu, zobacz jak wpływ ma czarnuszka na włosy!

    Przeczytaj artykuł

    Baby hair - co zrobić, żeby było ich więcej?

    Pielęgnacja włosów

    Baby hair - co zrobić, żeby było ich więcej?

    Baby hair - mimo dość tajemniczej nazwy, to nic innego jak nowe włosy wyrastające na głowie. Dla kobiet o bujnych, gęstych włosach, baby hair często stanowią niesforny element fryzury, trudny do ułożenia. Jest jednak duża grupa kobiet, która marzy by mieć dużo więcej włosów, a baby hair są dla nich na wagę złota. Porost włosów może być czasem dużo bardziej skomplikowany niż się wydaje, a na jego dobre funkcjonowanie wpływać może wiele czynników. Szybki porost włosów możliwy jest dzięki zastosowaniu odpowiednich środków zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz organizmu. Zarówno wcierki, jak i ampułki na porost włosów są bardzo ważnym elementem, jednak czy najważniejszym? Zobacz jak przyspieszyć porost włosów!

    Przeczytaj artykuł

    Glikol propylenowy, Propylene Glycol - czy występuje tylko w produktach do włosów?

    Pielęgnacja włosów

    Glikol propylenowy, Propylene Glycol - czy występuje tylko w produktach do włosów?

    Ostatnimi czasy coraz to nowsze substancje zyskują miano szkodliwych, a w internecie szerzy się panika - dlatego, stojąc przy drogeryjnej półce, drżącymi rękami zdejmujemy z niej wybrany preparat i dokładnie sprawdzamy jego skład. W pewnym momencie może się jednak okazać, że w sklepach zabrakło dla nas produktów - jedan wysusza, drugi może wywołać nowotwór, a jeszcze inny astmę czy nawet chorobę Alzheimera. Czy rzeczywiście jest się czego bać a w skórę oraz włosy należy wcierać jedynie olejki i ekstrakty z roślin z upraw ekologicznych? Jednym ze składników, który znalazł się na “czarnej liście” jest właśnie glikol propylenowy, na opakowaniach oznaczany jako Propylene Glycol. Dowiedz się, do czego służy i czy rzeczywiście powinnyśmy z niego zrezygnować!

    Przeczytaj artykuł

    go to top