getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close
mediacachable:1

Azulen - gdzie występuje? Na jakie dolegliwości pomaga?

Azulen - gdzie występuje? Na jakie dolegliwości pomaga?
  • favoris

Azulen to jeden ze składników aktywnych, wykorzystywanych podczas produkcji kosmetyków. Posiada przede wszystkim właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Poznaj zastosowanie azulenu i dowiedz się, kiedy warto sięgać po produkty, które posiadają go w składzie.

Azulen - co to jest?

Azulen jest jedną z naturalnych substancji chemicznych, których pochodne można znaleźć w olejkach eterycznych. Azulen zazwyczaj pozyskuje się podczas procesu destylacji żółtych kwiatów rumianku z gorącą wodą. Wówczas powstaje olejek eteryczny o ciemnoniebieskiej barwie. Z tego względu, azulen jest również nazywany “rumiankowym niebieskim olejkiem’’. Należy jednak pamiętać, że do powszechnych azulenów wlicza się również:

* chamazulen występujący głównie w olejkach eterycznych piołunu, krwawnika oraz rumianku (z tego względu azulen bardzo często jest traktowany, jako kwiat podobny do rumianku, jednak należy pamiętać, że azulen to substancja chemiczna, która znajduje się w olejku eterycznym wytwarzanym z tej rośliny),

* gwajazulen, będący częścią składową olejku eukaliptusowego, gardenii oraz gwajakowego.

Azuleny w kosmetyce i w środowisku naturalnym

Azulen jest wykorzystywany podczas produkcji kosmetyków i wówczas pełni rolę jednego ze składników aktywnych. Dodatkowo azulen znaleźć można w surowcach, znajdujących się w środowisku naturalnym. Jeśli chodzi o surowce bogate w azuleny, wśród nich wyróżnia się przede wszystkim: korzeń biedrzeńca, ziele krwawnika, koszyczek rumianku oraz gwajakowiec lekarski. To właśnie one stanowią podstawę podczas opracowywania formuł kosmetyków do skóry wrażliwej, problematycznej, ze schorzeniami, oparzeniami. Produkty te w następstwie posiadają dobroczynne właściwości azulenu. Jakie zatem zastosowanie ma ta substancja chemiczna?

Zastosowanie azulenu, czyli na jakie dolegliwości pomaga

Wśród właściwości i jednocześnie zastosowań azulenu można wymienić działanie: lecznicze, przeciwzapalne, bakteriobójcze, łagodzące, antyalergiczne, uspokajające, pielęgnacyjne, regenerujące.

Azulen szczególnie sprawdza się w produkcji kosmetyków do skóry alergicznej i problematycznej. Jego regenerujące i antyalergiczne właściwości sprawiają, że ostra reakcja na szkodliwe czynniki zostaje zminimalizowana.

W kontekście właściwości leczniczych, azulen jest wykorzystywany do leków wykrztuśnych,  a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry twarzy oraz środek antyseptyczny. Ta ostatnia właściwość jest szczególnie istotna, ponieważ azulen jest jednym z nielicznych składników, które jednocześnie są antyseptyczne i bezpieczne dla skóry, czyli nie powodują dodatkowych podrażnień.

Azuleny w kosmetyce sprawdzają się również do pielęgnacji skóry po opalaniu. Minimalizują dyskomfort spowodowany poparzeniem skóry przez słońce, a także regenerują skórę po nadmiernej ekspozycji słonecznej. Dodatkowo, azuleny w kosmetyce pomagają w pielęgnacji i regeneracji stanów zapalnych skóry innych niż te, wywołane promieniami słonecznymi.

Produkty zawierające azuleny są również bezpieczne dla niemowląt, ponieważ składnik ten zapewnia właściwą pielęgnację, nawet bardzo delikatnej i wrażliwej skóry.

Jednym z zastosowań azulenu jest także produkcja preparatów do skóry tłustej i jednocześnie wrażliwej. Wówczas azulen wykorzystuje się podczas opracowywania składu kosmetyków do delikatnej skóry borykającej się z zaburzoną pracą gruczołów łojowych. Różnego rodzaju kremy, peelingi (np. Peeling na noc Vichy Idéalia) czy maseczki, z jednej strony regulują produkcję sebum, a z drugiej zapobiegają ewentualnym podrażnieniom.

Rekomendowane produkty

  • Nowość

    Peeling
  • Najczęściej czytane

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Składniki

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

    Przeczytaj artykuł

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Składniki

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Arbutyna jest naturalnym składnikiem grupy dermokosmetyków, mających zwalczyć problem plam posłonecznych, przebarwień, trądziku czy na przykład pękających naczynek krwionośnych. Chociaż to substancja bardzo skuteczna w działaniu, Unia Europejska uznała ją za “potencjalnie niebezpieczną”. Jednak na czym w istocie polega jej toksyczność? I dlaczego krem z arbutyną jest tak bardzo popularny w Azji, a maść z hydrochinonem łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych?

    Przeczytaj artykuł

    go to top