Choroby skóry a dieta - zmień nawyki żywieniowe!
- Podziel się
- Podziel się
- favoris
Moje Vichy
Posiadasz już swoje kontro Vichy?
W celu zalogowania się do konta wypelnij poniższe pola:
Jeśli nie posiadasz konta:
Dietetyka jest dzisiaj prężnie rozwijającą się dziedziną nauki. Za jej sprawą możemy nie tylko dowiedzieć się co jeść, aby cieszyć się zdrowiem, ale także co jeść, aby wspomóc terapię wielu schorzeń, z którymi się borykamy - w tym także chorób skóry.
Dieta a choroby skóry
Wielu pacjentów borykających się z różnymi chorobami skóry twarzy, rąk, i nie tylko, zastanawia się, czy dieta ma wpływ na przebieg ich schorzenia. Odpowiedź dermatologów jest w tym temacie jedna. Otóż, dieta jest niebagatelna dla kondycji naszej skóry. Sposób odżywiania się może oddziaływać na organizm korzystnie lub nie. Lekarze są zgodni, że zły sposób odżywiania się jest w stanie w dużej mierze nasilić objawy chorób skóry, szczególnie tych o podłożu alergicznym i hormonalnym.
Przykłady można mnożyć w nieskończoność. Sięgnijmy więc po te najpowszechniejsze:
Alergiczna choroba skóry u dzieci, manifestująca się swędzącym zaczerwienieniem i różnego rodzaju wykwitami, to najczęściej nic innego jak alergia pokarmowa. Ponieważ znalezienie źródła uczulającego najmłodszych nie jest sprawą prostą, dlatego też zmiany skórne bardzo często nasilają się i ustępują dopiero wówczas, gdy alergen zostanie całkowicie wyeliminowany z diety.
Wielokrotnie już udowodniono, że spożywanie nabiału i produktów mlecznych przez osoby walczące z trądzikiem zwyczajnym znacznie nasila objawy tego schorzenia. Po wypiciu mleka, czy zjedzeniu twarożku, wyraźnie wzrasta indeks glikemiczny, czyli podnosi się poziom insuliny. Ten hormon peptydowy z kolei pobudza insulinowy czynnik wzrostu IGF-1, a połączenie obu tych substancji prowadzi do zwiększenia produkcji androgenów, czyli pośrednio przyczynia się do nadprodukcji sebum. A jak wiadomo, łojotok to główny sprawca zmian trądzikowych.
Innym przykładem niech będzie egzema - choroba skóry dłoni, nadgarstków, łokci i kolan. To schorzenie o podłożu alergicznym, które powstaje, gdy naskórek zostanie podrażniony przez alergen. Może nim być cokolwiek: proszek do prania czy też zwykłe mydło. Jednak zauważono, że objawy nasilają się po spożyciu takich produktów jak czosnek, cebula, pomidory, czy marchewka. Egzema nie jest zakaźną chorobą skóry.
Jak widać, nasze nawyki żywieniowe w starciu z chorobami skóry powinny zostać dokładnie omówione z lekarzem i przeanalizowane. Źle zbilansowana dieta przy określonych chorobach skóry nie tylko nasila jej objawy, ale także znacznie utrudnia proces leczenia.
Dopasowanie sposobu żywienia do terapii danej choroby skóry
Leczenie chorób skóry twarzy, czy innych części naszego ciała, powinno przebiegać dwutorowo. Po pierwsze, bardzo ważne jest dobranie właściwej terapii i wdrożenie odpowiedniego sposobu pielęgnacji skóry. Po drugie, należy przeanalizować nasze nawyki żywieniowe.
Właściwe ułożenie diety najlepiej, aby powstało w trakcie konsultacji ze specjalistą. Bowiem codzienny jadłospis musi zawierać indywidualnie określone ilości białka, tłuszczy oraz węglowodanów, co zapewni skórze optymalny poziom witamin, minerałów i innych cennych substancji niezbędnych do regeneracji. Istotne jest także wyeliminowanie z diety potencjalnych alergenów i produktów szkodliwych, takich jak pikantne przyprawy w przypadku trądziku różowatego.
Chociaż dopasowanie menu do potrzeb naszej skóry jest sprawą indywidualną (gdyż decyduje o nim wiele czynników) to istnieje kilka ogólników, które mogą być pomocne przy wielu chorobach skóry.
Przede wszystkim chodzi tu o dostarczenie do organizmu witamin A, C, E, H oraz z grupy B. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naturalnej bariery ochronnej skóry. To właśnie za ich sprawą na jej powierzchni wytwarza się specjalny film, ograniczający nadmierne wyparowywanie wody z naskórka oraz stanowiący mur osłaniający przed działaniem szkodliwych bodźców. Mimo tego, iż rekomendowane przez specjalistów dermokosmetyki zawierają korzystne dla skóry składniki, warto uzupełniać je także w codziennej diecie. I tak, stosując na przykład krem do cery trądzikowej Normaderm Vichy z kwasem salicylowym, można poszukać naturalnych jego źródeł (kwas salicylowy obecny jest w warzywach strączkowych czy bananach).
Warto także zaznaczyć, że pierwiastki śladowe i mikroelementy korzystnie wpływają na włókna kolagenowe, sprawiając, że skóra staje się bardziej elastyczna i napięta. Dlatego też dieta bogata w warzywa i owoce na pewno przyniesie wiele korzyści.
Na koniec należy zaznaczyć jeszcze, że dla organizmu niebagatelne znaczenie ma ilość wypijanej przez nas wody. Właściwy poziom nawilżenia jest bowiem konieczny, aby w skórze zaszły odpowiednie procesy sprzyjające regeneracji, a co za tym idzie, skutecznej terapii jej chorób.