OK

OK Cancel

Thank you

Close

Hexyl Cinnamal - składnik, o którym powinnaś wiedzieć więcej!

  • favoris

Hexyl Cinnamal to składnik wielu kosmetyków. Jego podstawową funkcją jest nadawanie produktom odpowiedniego zapachu. Dowiedz się więcej na temat Hexyl Cinnamal i sprawdź, czy jest to bezpieczna substancja!

Hexyl Cinnamal jako składnik kosmetyków

Hexyl Cinnamal - składnik, o którym powinnaś wiedzieć więcej!

Hexyl Cinnamal to syntetyczna substancja, która znajduje się na liście wielu różnorodnych kosmetyków i produktów pielęgnacyjnych. Jego chemiczna nazwa to 2-benzylidenooktanal, a w zwyczajowym nazewnictwie określa się ją jako aldehyd heksylocynamonowy. Na liście składu danego kosmetyku widnieje jednak jako Hexyl Cinnamal. Substancja ta pełni dwie kluczowe funkcje:

* nienasycony aldehyd aromatyczny jest przede wszystkim substancją zapachową. Jej naturalna woń jest zbliżona do jaśminu.,
* składnik ten może być neutralizatorem zapachów innych substancji znajdujących się w danym kosmetyku.

Właśnie ze względu na te właściwości, podstawowym zastosowaniem Hexyl Cinnamal jest działanie zapachowe. Funkcja ta z jednej strony niesie wiele korzyści, ale z drugiej może warunkować niebezpieczeństwo podczas stosowania produktu z tym składnikiem.

Czy Hexyl Cinnamal jest szkodliwy?

Hexyl Cinnamal - składnik, o którym powinnaś wiedzieć więcej!

Regulacje prawne dotyczące stosowania Hexyl Cinnamal jasno wskazują, że substancja ta powinna występować w odpowiednim stężeniu, a jego wartość koniecznie należy uwzględnić na liście składników INCI. Kwestia ta dotyczy szczególnie produktów niespłukiwanych, w których stężenie Hexyl Cinnamal przekracza 0.001%. Z kolei w przypadku produktów, które należy spłukiwać, czyli w tzw. kosmetykach spłukiwanych, gdy stężenie wynosi ponad 0.01%.

Uwzględnienie wartości tego stężenia jest wymogiem, który należy wziąć pod uwagę podczas spisywania listy składu kosmetyku. Wynika to stąd, że Hexyl Cinnamal, jako składnik kompozycji zapachowych (substancja aromatyczna lub neutralizator zapachów), znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Tak, jak inne substancje zapachowe, ta również może wywoływać różne niepożądane reakcje alergiczne, uczulenia, stany zapalne skóry, wyprysk kontaktowy czy też podrażnienie wrażliwego naskórka.

Hexyl Cinnamal w kosmetykach dla alergików

Hexyl Cinnamal - składnik, o którym powinnaś wiedzieć więcej!

Alergicy i osoby o wysokim stopniu uczulenia na konserwanty, substancje barwiące czy też zapachowe, powinny uważać na obecność Hexyl Cinnamal w kosmetyku, po który sięgają. Warto uważnie czytać skład kosmetków, gdyż mimo, że stężenie Hexyl Cinnamalu jest niewielkie, to może negatywnie wpłynąć na kondycję skóry. Z tego względu alergicy powinni sięgać po produkty przeznaczone dla wrażliwej skóry lub tzw. dermokosmetyki, które są bezpieczne, ponieważ nie zawierają konserwantów. Jeśli natomiast skóra jest odporna na działanie tego typu substancji, bez obaw można sięgać po kosmetyki o ładnym zapachu.

W jakich kosmetykach można znaleźć Hexyl Cinnamal?

Hexyl Cinnamal - składnik, o którym powinnaś wiedzieć więcej!

Ta syntetyczna zapachowa substancja może znajdować się zarówno w kosmetykach, które spłukujemy (szampony, odżywki do włosów, płyny pod prysznic i płyny do codziennej pielęgnacji twarzy), a także w tych, które pozostają na naszej skórze na dłużej (kremy czy też balsamy). Mimo że aldehyd heksylocynamonowy z natury ma woń zbliżoną do jaśminu, nie znaczy, że każdy produkt o tym zapachu, będzie zawierał ten składnik. Należy pamiętać, że obok Hexyl Cinnamal jest wiele innych zapachowych substancji wykorzystywanych podczas produkcji kosmetyków. Dodatkowo warto mieć na uwadze maskującą funkcję wspomnianego aldehydu, a mianowicie - neutralizowanie zapachów innych składników danego produktu.

Najczęściej czytane

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Pielęgnacja ciała

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

Przeczytaj artykuł

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

Pielęgnacja ciała

Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

Przeczytaj artykuł

Co dziwny zapach skóry mówi o Twoim zdrowiu?

Pielęgnacja ciała

Co dziwny zapach skóry mówi o Twoim zdrowiu?

Nieprzyjemny zapach skóry może dotyczyć również osób, które regularnie dbają o higienę. Najczęściej jest to jednym z objawów choroby takiej jak cukrzyca, niewydolność wątroby czy nawet schizofrenia. Nie należy bagatelizować tego problemu, a w razie konieczności zgłosić się do lekarza, bo może okazać się, że dziwny zapach skóry świadczy o poważnym schorzeniu.

Przeczytaj artykuł

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Pielęgnacja ciała

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Wydzielanie przez skórę potu, który ma niezbyt przyjemny zapach to naturalne zjawisko. Problem pojawia się wówczas, gdy pot produkowany jest w nadmiarze i ma bardzo intensywny zapach. Poznaj 5 przyczyn brzydkiego zapachu potu oraz sposoby na nadmierną potliwość!

Przeczytaj artykuł

go to top