OK

OK Cancel

Thank you

Close

Jakie jest działanie i zastosowanie koenzymu A?

  • favoris

Koenzymy są niebiałkowymi składnikami enzymów, czyli po prostu witaminami. Te organiczne związki chemiczne, które pełnią funkcję biokatalizatorów, odpowiadają za regulowanie wszelkich procesów zachodzących w organizmie. Jednym z nich jest koenzym A, znany także pod nazwą witaminy B5.

Czym jest koenzym A?

Jakie jest działanie i zastosowanie koenzymu A?


Koenzym A, w skrócie CoA, to organiczny związek chemiczny, który powstaje głównie w procesie dekarboksylacji oksydacyjnej kwasu pirogronowego (reakcji chemicznej aktywowanej przez działanie enzymów, a polegającej na usunięciu grupy karboksylowej, co prowadzi do wydzielenia się dwutlenku węgla), rozpadu kwasów tłuszczowych i glicerolu, a także po części katabolizy aminokwasów (reakcji metabolicznej prowadzącej do produkcji energii). Tak powstały koenzym pełni funkcję przenośnika grup acylowych, bierze udział w cyklu kwasu cytrynowego (tzw. cyklu Krebsa), a ponadto wpływa na syntezę cholesterolu, hormonów steroidowych i acetylochoiny. Oznacza to, że acetylokoenzym A jest bardzo ważnym elementem procesów metabolicznych zachodzących w ludzkim organizmie.

Jakie jest działanie koenzymu A?

Jakie jest działanie i zastosowanie koenzymu A?

Acetylokoenzym A odgrywa kluczową rolę w procesie przemian metabolicznych. Jako już zostało wspomniane, odpowiada za:
2. przenoszenie związków dwutlenku węgla pomiędzy różnymi związkami biochemicznymi,
stymuluje różnego rodzaju procesy syntetyczne — w tym syntezę kwasów tłuszczowych, hormonów seroidowych, kartonoidów,
1. łączy się z powstawaniem kwasów, tłuszczów, glukozy i niektórych aminokwasów.
W ujęciu praktycznym rola koenzymu A w przemianie materii oznacza:
* ograniczenie nadmiaru tkanki tłuszczowej,
* przyspieszenie metabolizmu,
s* tymulowanie procesu spalania wolnych kwasów tłuszczowych,
* hamowanie odkładania się w warstwie podskórnej substancji lipidowych.

Jakie jeszcze koenzym A spełnia funkcje?

Jakie jest działanie i zastosowanie koenzymu A?

Aktywną biologicznie postacią koenzymu A jest witamina B5, czyli kwas pantotenowy (D-pantenol). W organizmie występuje w komórkach wielu narządów, a oprócz tego, że wpływa na metabolizm, pełni ponadto zgoła odmienne funkcje. Właściwa ilość witaminy B5 w organizmie jest istotna dla regulacji poziomu cholesterolu, niezbędna do wytwarzania takich hormonów jak kortyzol, testosteron, progesteron, czy estradiol, a także syntetyzowania serotoniny i dopaminy. Ważną rolą związanej postaci koenzymu A jest także wytwarzanie przeciwciał koniecznych do obrony układu immunologicznego przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Nie można także pominąć faktu, iż od kwasu pantotenowego zależy przebieg procesów regeneracyjnych tkanek naskórka, prawidłowość pigmentacji i co ważne, opóźnianie objawów starzenia się skóry.

Na czym polega zastosowanie koenzymu A?

Jakie jest działanie i zastosowanie koenzymu A?

Koenzym A w kosmetyce znajduje zastosowanie w produkcji preparatów do pielęgnacji skóry oraz włosów. Obecność D-pantenolu w formułach wielu kosmetyków opiera się na wyjątkowych właściwościach fizykochemicznych tej substancji. Przede wszystkim jest to składnik aktywny biologicznie, którego stosowanie jest bardzo bezpieczne, bowiem nie powoduje podrażnień ani alergii. Jako łatwo rozpuszczalny, nie sprawia problemów przy wdrożeniu go do receptur. Kwas pantotenowy cechuje się dobrą przenikalnościa przez naskórek, dzięki czemu skutecznie może aktywować procesy naprawcze, ochronne i pielęgnacyjne.

Witamina B5 w kosmetykach stosowana jest w celu:
* poprawienia gospodarki hydrolipidowej,
* złagodzenia stanów zapalnych,
* wspomożenia procesów regeneracyjnych skóry,
* ogłębnego nawilżenia
* wzmocnienia struktury włosów,
* wygładzenia włosów,
* osłabienia tendencji końcówek do rozdwajania się.

Najczęściej czytane

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Składniki dermokosmetyków

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Pielęgnacja ciała

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Wydzielanie przez skórę potu, który ma niezbyt przyjemny zapach to naturalne zjawisko. Problem pojawia się wówczas, gdy pot produkowany jest w nadmiarze i ma bardzo intensywny zapach. Poznaj 5 przyczyn brzydkiego zapachu potu oraz sposoby na nadmierną potliwość!

Przeczytaj artykuł

10 zastosowań olejku herbacianego

Pielęgnacja ciała

10 zastosowań olejku herbacianego

Olejek herbaciany to jeden z tych naturalnych produktów, który ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce. Olejek z drzewa herbacianego posiada wiele cudownych właściwości, które pomogą nam wygrać z różnymi chorobami - w tym również chorobami skóry. Jakie zastosowanie ma dokładnie olejek herbaciany? Przedstawiamy 10 sytuacji, w których warto po niego sięgnąć!

Przeczytaj artykuł

go to top