getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Kwas laktobionowy czym jest?

Kwas laktobionowy czym jest?
  • favoris

Kwas laktobionowy - charakterystyka

Kwas laktobionowy jest kwasem bionowym z grupy hydrokwasów. Pozyskuje się go z naturalnie występującej laktozy w wyniku jej utleniania. Jego budowa chemiczna łączy galaktozę i glunolakton, przez co zaliczany jest do grupy polihydrokwasów (skrót PHA). Kwasy te działają podobnie jak kwasy z grupy AHA, jednak ze względu na budowę ich cząsteczek są łagodniejsze (nie powodują świądu, podrażnień czy zaczerwienień) i lepiej przyswajane zostają przez skórę.

Działanie łagodzące i przeciwzapalne

Kwas laktobionowy odróżnia się od tradycyjnych kwasów, ponieważ wykazuje silne działanie łagodzące i przeciwzapalne - dzieje się tak dzięki występującej w nim cząsteczce galaktozy. Pozostałe hydroksykwasy powodują przeważnie podrażnienia, zaczerwienienia czy świąd. W przypadku kwasu laktobionowego takie skutki nie występują, dlatego może on być stosowany również dla skóry wrażliwej i suchej oraz dla skór ze stanami zapalnymi różnej etiologii m.in. trądziku różowatym, trądziku zwykłym, łojotokowym zapaleniu skóry czy w atopowym zapaleniu skóry.

Właściwości kwasu laktobionowego

* wygładza i zmiękcza naskórek,
* regeneruje skórę,
* łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia i stany zapalne,
* wzmacnia barierę skóry,
* wiąże i zatrzymuje wodę w naskórku,
* zmniejsza grubość warstwy rogowej skóry,
* uelastycznia i ujędrnia naskórek,
* zmniejsza widoczność rozszerzonych naczynek i ich skłonność do czerwienienia,
* przyśpiesza proces gojenia skóry,
* redukuje powierzchniowe zmarszczki.

Efekty używania kwasu laktobionowego

Regularne stosowanie produktów wzbogaconych o kwas laktobionowy sprawi, że skóra stanie się gładka i ładna oraz uzyska świetlisty koloryt. Naskórek będzie nawilżony, uelastyczniony i ujędrniony, a jego głębsze warstwy staną się bardziej spoiste i zwarte. Skóra będzie wyglądać młodziej, ponieważ uda się zredukować powierzchniowe zmarszczki. Badania przeprowadzone w USA i w Polsce wykazują, że w przypadku zaawansowanej teleangiektazji u osób z trądzikiem różowatym, uszkodzeniami posteroidowymi skóry czy przewlekłym odczynem fototoksycznym, stosowanie dwa razy dziennie przez 6 tygodni 4% kwasu laktobionowego zawartego w kremie sprawi, że teleangiektaza całkowicie zniknie bądź zostanie znacznie zredukowana, a stan zapalny skóry się zmniejszy lub zupełnie ustąpi.

Kwas laktobionowy a stosowanie leków

Produkty zawierające kwas laktobionowy mogą być stosowane samodzielnie bądź stanowić uzupełnienie do leczenia farmakologicznego. Istotne jest to, że można ich używać w trakcie i po leczeniu sterydami czy retinoidami, co sprawia, że skutki uboczne działania leków zostają zmniejszone. Kwasy bionowe mogą być stosowane przez cały rok, ponieważ nie wykazują działania fototoksycznego. Kwas laktobionowy przyspiesza odnowę komórek skóry właściwej i naskórka, dlatego warto stosować go po peelingach chemicznych, laseroterapii, mezoterapii igłowej czy mikronakłuwaniu.

Najczęściej czytane

Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

Pielęgnacja twarzy

Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

Przeczytaj artykuł

Jak stosować kwas kojowy?

Pielęgnacja twarzy

Jak stosować kwas kojowy?

Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

Przeczytaj artykuł

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Woda termalna

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

Przeczytaj artykuł

Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

Pielęgnacja twarzy

Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

Peeling (ang. scrub, brushing) to nic innego, jak złuszczanie skóry, czyli usuwanie z jej powierzchni martwych komórek naskórka. Profesjonalne złuszczanie naskórka wykonujemy bardzo często w gabinetach kosmetycznych, jednak na peeling twarzy decydujemy się równie chętnie w domu. Podpowiadamy, jakie korzyści może przynieść nam stosowanie peelingu do twarzy i jak go poprawnie wykonać!

Przeczytaj artykuł

go to top