getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close
mediacachable:1

Kwas LHA - właściwości i zastosowanie w dermokosmetykach

Kwas LHA - właściwości i zastosowanie w dermokosmetykach
  • favoris

Kwas LHA- alternatywa dla podrażniających kwasów AHA. Doskonale oczyszcza cerę trądzikową, tłustą i z zaskórnikami. Delikatnie złuszcza nawet głębsze warstwy naskórka.

Marzysz o gładkiej, nieskazitelnej cerze, ale boisz się zlikwidować niedoskonałości skóry przy pomocy drażniących kwasów? Wolisz męczyć się przez dłuższy czas z peelingami ziarnistymi, zamiast zastosować od razu skuteczny kosmetyk? W takim razie mamy dobrą wiadomość: istnieje łagodna forma kwasów, która złuszcza naskórek delikatnie bez względu na rodzaj cery. Dzięki niemu oczyścisz zarówno cerę trądzikową, tłustą jak i suchą. Jest to kwas lipohydroksylowy należący do Beta-hydrokwasów. Doskonale sprawdza się w przypadku skóry wrażliwej, która reaguje zbyt mocno na Alfa- hydroksykwasy typu kwas glikolowy, czy migdałowy. Pozostawia skórę dokładnie oczyszczoną i pozbawioną nierówności, wspomagając przy tym odnowę komórek.

Kwas LHA - właściwości

Kwas lipohydroksylowy to pochodna kwasu salicylowego, dlatego kwas LHA właściwości posiada podobne do kwasu salicylowego, ale działa w trochę odmienny sposób. Ze względu na swoją większą masę molową, przenika wolniej przez naskórek, ale za to głębiej go penetruje i oczyszcza.  Doskonale radzi sobie z usuwaniem zaskórników, wyrównaniem kolorytu cery, czy też wspomaganiem leczenia trądziku. Właściwości kwasu LHA pozwalają mu działać delikatniej, niż ma to miejsce w przypadku kwasów AHA. Kwasy Alfa- hydroksylowe bardzo często powodują pieczenie, zaczerwienie i wiążą się z nadmiernym złuszczaniem skóry. Zastosowanie kwasu LHA pozwala uniknąć niektórych tego typu reakcji. Ze względu na powinowactwo do naskórka, kwas LHA powoduje łagodniejsze złuszczanie jego warstw, co pozwala uniknąć, charakterystycznego dla kwasów AHA, efektu nadmiernie łuszczących się białych płatów skóry. W odróżnieniu od kwasów Alfa-hydroksylowych można go używać przez cały czas, gdyż skóra się do niego nie przyzwyczaja.

Kwas LHA - zastosowanie

Jak już było wspomniane, kwas LHA właściwości ma podobne do kwasu salicylowego, dlatego doskonale nadaje się do złuszczania martwego naskórka, wspomagania regeneracji cery, a przy tym bardziej delikatnego złuszczania niż ma to miejsce w przypadku innych kwasów. Kwas LHA zastosowanie znajduje w leczeniu cer z wypryskami, gdyż ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Potrafi zahamować komedogenezę (powstawanie zaskórników) oraz ułatwia usuwanie sebum, co kwalifikuje go jako idealny składnik kosmetyków dla osób z zaskórnikami. Jest on składnikiem, który pomaga zlikwidować niedoskonałości twarzy. Dzięki swojej specyficzności, kwas LHA zastosowanie znajduje przede wszystkim w dermokosmetykach przeznaczonych dla cer tłustych i trądzikowych. Można go też z powodzeniem stosować do cer mieszanych.

Kwas LHA w dermokosmetykach

Dermokosmetyki, w odróżnieniu od zwykłych kosmetyków, posiadają właściwości lecznicze. Nie maskują więc objawów choroby, lecz likwidują przyczyny dolegliwości. Kwas LHA w dermokosmetykach dla skór trądzikowych i tłustych znajduje coraz szersze zastosowanie. Co nie dziwi, biorąc pod uwagę jego unikalne właściwości. Sprawdza się zarówno w peelingach, usuwających zaskórniki, czy drobne wypryski, jak i kremach likwidujących niedoskonałości skóry, jak np. w kosmetyku Vichy - Normaderm Detoksykujący krem na noc przeciw niedoskonałościom. Wspomaga tam efekt oczyszczający i regenerujący, ma działanie przeciwzapalne. W dermokosmetykach kwas LHA można jeszcze znaleźć np. w serum przeznaczonym dla osób z tendencją do powstawania zaskórników, w żelach do mycia twarzy mających zmniejszyć wydzielanie sebum.

Rekomendowane produkty

  • Detoksykujący krem na noc przeciw niedoskonałościom VICHY NORMADERM
  • Najczęściej czytane

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Składniki

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

    Przeczytaj artykuł

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Składniki

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Arbutyna jest naturalnym składnikiem grupy dermokosmetyków, mających zwalczyć problem plam posłonecznych, przebarwień, trądziku czy na przykład pękających naczynek krwionośnych. Chociaż to substancja bardzo skuteczna w działaniu, Unia Europejska uznała ją za “potencjalnie niebezpieczną”. Jednak na czym w istocie polega jej toksyczność? I dlaczego krem z arbutyną jest tak bardzo popularny w Azji, a maść z hydrochinonem łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych?

    Przeczytaj artykuł

    go to top