getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Masło karite w kosmetyce - jak nawilżyć skórę zimą?

Masło karite w kosmetyce - jak nawilżyć skórę zimą?

Masło karite, zwane inaczej masłem shea lub po łacinie butyspermum parkii to jeden z tych cudownych składników kosmetycznych, które mogą być stosowane niemal do wszystkiego. Nazywane jest masłem ze względu na swoją stałą konsystencje, która pod wpływem temperatury przechodzi w ciekłą i przypomina olej.

Masło karite - naturalna odżywka dla skóry

Powstaje z orzechów drzewa zwanego masłoszem - w Afryce uważanego za święte. Od setek lat było substancją stosowaną w tym regionie świata jako produkt leczniczy o działaniu gojącym oraz kosmetyk o właściwościach pielęgnacyjnych. Orzechy, z których wytwarza się masło shea zbierane są ręcznie tylko przez kobiety, a rodzące je drzewa nie są uprawiane na plantacjach, spotyka się je tylko na sawannie. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom i praktycznie ekologicznej metodzie produkcji masło shea zawitało również na inne kontynenty i podbiło serca kobiet na całym świecie. Najbardziej popularne jest rafinowane masło shea, stosowane w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów i balsamów oraz odżywek do włosów. Najwięcej cennych składników zawiera naturalne masło karite nierafinowane, pozyskiwane metodą wytłaczania na zimno.

Masło shea - panaceum na wszystko?

Wszechstronność zastosowania masła karite w pielęgnacji skóry i włosów wynika przede wszystkim z bogactwa substancji odżywczych. Zawiera ono prowitaminę A, witaminę E, F, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz naturalną allantoinę o działaniu nawilżającym, gojącym oraz łagodzącym podrażnienia. Obecność naturalnych wosków sprzyja odbudowie bariery ochronnej skóry. W naszym klimacie jest to szczególnie cenna właściwość wykorzystywana przy produkcji kremów do skóry suchej oraz poddawanej trudnym warunkom atmosferycznym, jak wiatr, mróz, niskie temperatury. Masło karite, które znajdziemy m.in. w kremie Vichy Nurilogie 2 gwarantuje nawilżenie twarzy, tworzy barierę ochraniającą ją od czynników zewnętrznych oraz…stanowi naturalny filtr przeciwko promieniowaniu UV (o niskim faktorze na poziomie 4 SPF). Jest dobrze tolerowane przez osoby ze skórą atopową i alergiczną. Nie stanowi zagrożenia dla kobiet w ciąży.

Masło karite zimą

Masło karite dzięki silnie odżywczym i natłuszczającym właściwościom świetnie sprawdza się jako składnik pomadek i balsamów do ust o działaniu ochronnym. Wraz z kwasem hialuronowym, olejami naturalnymi, parafiną jest składnikiem kremów ochronnych na wiatr i mróz. Stanowi też doskonały składnik kremów do skóry suchej i bardzo suchej, które mogą być stosowane przez cały rok. Zapobiega szybkiemu odparowywaniu wody z naskórka, uelastycznia, regeneruje. Ważną cechą masła shea jest również jego niekomedogenność - nie wpływa na pogorszenie stanów skóry tłustej i z trądzikiem, a nawet wykazuje działanie przeciwzapalne. Z tego powodu mimo swojej tłustej konsystencji nie powinny się go obawiać osoby ze skórą skłonną do przetłuszczania, które zwykle poszukują w zimie lżejszych kosmetyków ochronnych. Masło shea jest również jednym z głównych składników balsamów i głęboko odżywczych maseł do ciała, które polecane są do stosowania w okresie jesienno-zimowym, do skóry wysuszonej, piekącej, podrażnionej niską wilgotnością powietrza i podwyższonymi temperaturami w pomieszczeniach. Doskonale nawilży i natłuści wysuszone, spierzchnięte dłonie. Nie podrażnia gruczołów łojowych. Zawierają go również olejki do kąpieli o działaniu regenerującym i nawilżającym, szczególnie przydatne w pielęgnacji osłabionej w tym okresie skóry.  Jeśli masz skórę bardzo przesuszoną i podrażnioną zimową aurą możesz spróbować stosować masło shea w czystej postaci-sprawdzi się jako silnie regenerujący, naturalny krem na noc oraz ekologiczny krem ochronny na minusowe temperatury.

Rekomendowane produkty

  • Intensywnie pielęgnujący krem ​​do skóry bardzo suchej VICHY NUTRILOGIE
  • Najczęściej czytane

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Składniki

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

    Przeczytaj artykuł

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Składniki

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Arbutyna jest naturalnym składnikiem grupy dermokosmetyków, mających zwalczyć problem plam posłonecznych, przebarwień, trądziku czy na przykład pękających naczynek krwionośnych. Chociaż to substancja bardzo skuteczna w działaniu, Unia Europejska uznała ją za “potencjalnie niebezpieczną”. Jednak na czym w istocie polega jej toksyczność? I dlaczego krem z arbutyną jest tak bardzo popularny w Azji, a maść z hydrochinonem łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych?

    Przeczytaj artykuł

    go to top