OK

OK Cancel

Thank you

Close

Olejek różany w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

Olejek różany to jeden z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych składników w kosmetyce. Nie tylko pięknie pachnie, ale też doskonale pielęgnuje skórę. Poznaj jego cenne właściwości!

  • Olejek różany pozyskiwany jest naturalnie – za najcenniejszy uznawany jest olejek z płatków róży damasceńskiej.
  • Zawiera wiele składników o dobroczynnym wpływie na skórę, np. witaminę C, flawonoidy i składniki mineralne. Regeneruje, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo, neutralizuje wolne rodniki.
  • Nadaje też produktom piękny, kobiecy zapach. Z tego względu jest też pożądanym składnikiem perfum.

Olejek różany nie tylko pięknie pachnie, ale też wspaniale pielęgnuje skórę

Pomimo bardzo dużej ilości odmian róż, w przemyśle kosmetycznym najbardziej ceniona jest róża damasceńska (rosa damascena), która występuje w Bułgarii, Iranie i Maroko. Proces pozyskania olejku różanego to prawdziwy rytuał. Płatki róży damasceńskiej są zbierane jedynie przez sześć tygodni, licząc od połowy maja. Ważne jest, aby zebrać płatki o świcie, kiedy nie są jeszcze w pełni rozwinięte, ponieważ wtedy mają najwięcej aromatu. Co ciekawe, aby otrzymać jeden mililitr olejku, trzeba zebrać aż tysiąc płatków róż. Natomiast do uzyskania jednego litra potrzeba trzy tysiące kilogramów płatków. Kiedy płatki zostaną już zerwane, trafiają do destylarni, gdzie tłoczy się z nich olejek metodą destylacji wodnej. Drugą odmianą róży, z której jest pozyskiwany olejek różany (poprzez tłoczenie jej nasion), jest popularna dzika róża (rosa canina). Do tej pory nie udało się stworzyć olejku w sposób syntetyczny, dlatego jest to składnik niezwykle cenny.

Olejek różany w kosmetyce

Płatki róży damasceńskiej są źródłem cennych składników o dobroczynnych właściwościach, dlatego olejek różany stał się bazą dla wielu produktów kosmetycznych. Płatki zawierają m.in.:

  • Witaminę C – która uszczelnia naczynia krwionośne, redukuje przebarwienia, działa przeciwzapalnie, wspomaga ochronę przed promieniami UV, stymuluje produkcję kolagenu odpowiedzialnego za jędrność skóry, zmniejsza szkodliwy wpływ wolnych rodników na skórę.
  • Flawonoidy (kwercetyna, antocyjany) – działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Mają również wpływ na uszczelnienie i wzmocnienie naczyń włosowatych, dlatego róża jest też używana w pielęgnacji skóry naczynkowej i z trądzikiem różowatym.
  • Glikozydy – działają antyoksydacyjnie, mają właściwości przeciwzapalne, ograniczają proces zapalny poprzez hamowanie powstawania prostaglandyn i histaminy.
  • Taniny – są silnymi antyoksydantami, likwidują wolne rodniki. Dodatkowo działają antybakteryjnie na skórę.
  • Linalol – to nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów, który odpowiada za zapach zbliżony do konwalii.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dzięki nim wytłoczony olejek różany ma działanie nawilżające i łagodzące, skutecznie walczy też z bliznami np. potrądzikowymi oraz rozstępami. Niweluje stany zapalne oraz działa kojąco na skórę uszkodzona przez promienie UV.
  • Eugenol – składnik kompozycji zapachowych o właściwościach antyseptycznych, imituje zapach goździków.
  • Geraniol – ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a dzięki swojemu intensywnemu zapachowi pelargonii ma zastosowanie w perfumach.  Składniki mineralne – potas, cynk, sód, magnez, wapń o działaniu odżywczym i regenerującym.

Dzięki tym składnikom produkty kosmetyczne, mające w swoim składzie olejek różany, działają na wiele problemów skórnych. To przede wszystkim mydła, płyny do kąpieli, kremy przeciwzmarszczkowe, kremy pod oczy, kosmetyki do włosów, sera do twarzy, a także perfumy. Obecnie dostępny jest również skoncentrowany olejek różany, który możemy samodzielnie wykorzystać jako dodatek do rytuałów pielęgnacyjnych.

Hydrolat różany

W kosmetykach obok olejku różanego wykorzystuje się też często hydrolat różany. Jest to woda roślinna powstająca ze skraplającej się pary podczas destylacji roślin w celu otrzymania olejów – można więc powiedzieć, że jest produktem ubocznym tego procesu. Mimo to hydrolat też zachowuje wiele cenne właściwości pielęgnacyjnych oraz piękny różany zapach, dzięki czemu jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków, zwłaszcza toników czy mgiełek do twarzy.

Olejek różany – wskazania

  • Skóra dojrzała – ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe.
  • Skóra sucha i odwodniona – olejek różany skutecznie ją nawilży, odżywi i wygładzi.
  • Opuchlizna i cienie pod oczami.
  • Skóra uszkodzona – regeneruje, przyspiesza gojenie, działa przeciwzapalnie.
  • Skóra pozbawiona blasku, zmęczona, szara, matowa.
  • Trądzik i skóra z niedoskonałościami.
  • Skóra naczynkowa – dzięki flawonoidom i witaminie C olejek różany uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza zaczerwienienia.

Ze względu na alergizujące właściwości terpenów zawartych w olejku różanym zaleca się ostrożność w jego stosowaniu w przypadku skóry wrażliwej, alergicznej i skłonnej do nadreaktywności.

Rekomendowane produkty

  • NEOVADIOL ROSE PLATINIUM Różany krem do twarzy wzmacniająco-rewitalizujący dla skóry dojrzałej pozbawionej blasku
  • ROSE PLATINIUM NA NOC Rewitalizujący i ujędrniający krem do skóry dojrzałej
  • Rozświetlający krem wygładzający do skóry normalnej i mieszanej VICHY IDÉALIA
  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top