OK

OK Cancel

Thank you

Close

Rezorcyna w kosmetyce - w jakich produktach można ją spotkać?

Rezorcyna to nazwa składnika, który tylko brzmi obco i nieznajomo. Tymczasem rezorcyna znajduje się w wielu powszechnie stosowanych kosmetykach. Dowiedz się, czym jest rezorcyna i jakie ma działanie w kosmetyce!

Rezorcyna - chemiczna substancja, znajdująca się w kosmetykach

Rezorcyna w kosmetyce - w jakich produktach można ją spotkać?

Rezorcyna jest organicznym związkiem z grupy fenoli, który charakteryzuje się tym, że jego dwie hydroksylowe grupy są przyłączone do pierścienia benzenowego w pozycji meta. Ze względu na te właściwości i cechy charakterystyczne, rezorcyna pełni wiele korzystnych funkcji w kosmetykach, w których składzie się znajduje. Należy również pamiętać, że, mimo iż rezorcyna to substancja chemiczna, warto szukać jej w kosmetykach, ponieważ jej działanie jest dobroczynne. Rezorcyna m.in.:

* powstrzymuje wydzielaniu łoju (sebum jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów zachodzących w strukturach skóry, jednak w nadmiarze może prowadzić np. do trądziku), co jest korzystne zwłaszcza dla osób, które posiadają z natury tłustą lub mieszaną skórę,

* sprzyja udrożnieniu ujść mieszków włosowych i gruczołów łojowych, co ściśle łączy się z wyżej opisaną właściwością (nadmierna produkcja łoju prowadzi bowiem do zapychania ujść mieszków i gruczołów),

* wpływa na ujednolicenie kolorytu skóry oraz wyrównanie jej struktury, szczególnie po trądziku, ponieważ wybiela ona przebarwienia, plamy i blizny potrądzikowe, a nawet wygładza drobne wgłębienia i bruzdy,

* wykazuje działanie zmiękczające i nawilżające naskórek, a także rozpuszczające twardy naskórek,

cechuje się grzybobójczym działaniem.

Rezorcyna w kosmetyce

Rezorcyna w kosmetyce - w jakich produktach można ją spotkać?

Ze względu na wyżej wymienione właściwości i działanie rezorcyny, można ją znaleźć, chociażby w produktach dedykowanych do pielęgnacji skóry po leczeniu trądziku lub aktualnie borykającej się z tym schorzeniem. Dodatkowo zalecana jest dla osób, które posiadają tłustą lub mieszaną skórę, w związku z czym wydziela ona nadmiar łoju. Rezorcyna w maściach na przebarwienia lub na blizny po trądziku sprawia, że skóra zyskuje zdrową kondycję, mimo problemów, jakimi się odznaczała.

Rezorcynę można również znaleźć w produktach dedykowanych pielęgnacji stóp. To składnik kosmetyków nawilżających i zmiękczających (wówczas występuje w stężeniu 1-5%) oraz działających keratolitycznie, czyli wykorzystywanych w silnych zabiegach złuszczania zgrubiałego naskórka (stężenie rezorcyny wynosi wówczas od 5% do 25%).

Rezorcyna jest również głównym składnikiem pasty rezorcynowej. Produkt ten jest stosowany w celu pielęgnacji skóry stóp, która wymaga dogłębnej regeneracji i odnowy.

Rezorcynę można również znaleźć w farbach do włosów oraz na liście składu niektórych kosmetyków do układania włosów. Rezorcyna znajdująca się w farbach do włosów pełni rolę utleniacza, który pozwala trwale zmienić dotychczasowy kolor włosów.

Ze względu na grzybobójcze działanie rezorcyny, znajduje się ona również w lekach do stosowania zewnętrznego, stosowanych właśnie w celu grzybobójczym.

W XX wieku rezorcyna była składnikiem przyjmowanym doustnie. Zwłaszcza w przypadku problemów z układem pokarmowym i narządami biorącymi udział w trawieniu. Wówczas rezorcynę traktowano jako skuteczny środek odkażający w chorobach pasożytniczych, nieżycie jelit oraz żołądka, a także podczas różnego rodzaju infekcji bakteryjnych.

Z rezorcyny można również otrzymać spirytus rezorcynowy. Podobnie, jak w przypadku pasty rezorcynowej, leki do stosowania zewnętrznego, w których głównym składnikiem jest rezorcyna, należy kupować prosto z apteki i stosować zgodnie z zaleceniami lekarza.

Najczęściej czytane

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Pielęgnacja ciała

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Wydzielanie przez skórę potu, który ma niezbyt przyjemny zapach to naturalne zjawisko. Problem pojawia się wówczas, gdy pot produkowany jest w nadmiarze i ma bardzo intensywny zapach. Poznaj 5 przyczyn brzydkiego zapachu potu oraz sposoby na nadmierną potliwość!

Przeczytaj artykuł

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Składniki dermokosmetyków

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

10 zastosowań olejku herbacianego

Pielęgnacja ciała

10 zastosowań olejku herbacianego

Olejek herbaciany to jeden z tych naturalnych produktów, który ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce. Olejek z drzewa herbacianego posiada wiele cudownych właściwości, które pomogą nam wygrać z różnymi chorobami - w tym również chorobami skóry. Jakie zastosowanie ma dokładnie olejek herbaciany? Przedstawiamy 10 sytuacji, w których warto po niego sięgnąć!

Przeczytaj artykuł

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Pielęgnacja ciała

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Czytając składy produktów, często niektóre pozycje mówią nam bardzo niewiele bądź w ogóle nic. Dlatego zdarza się, że wybieramy kosmetyki, które mają gorszą formułę, przez co codzienna pielęgnacja nie jest tak efektywna, jak mogłaby być. Dlatego warto poznać składniki, które nie są powszechnie znane, a wchodzą w skład wielu produktów. Jednym z nich jest limonene. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jakie ma zastosowanie w kosmetyce!

Przeczytaj artykuł

go to top