POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Polisacharydy - właściwości w kosmetykach

Cukier ma dla kobiet charakter oksymoroniczny. Z jednej strony czasem trudno jest nam się obejść bez tabliczki czekolady, z drugiej jednak wiemy, jak bardzo ona nam szkodzi. Nic jednak w przyrodzie nie jest czarno-białe. Nie zdajemy sobie sprawy z ważnych funkcji, jakie pełnią cukry, czyli właśnie polisacharydy. Nie wiemy również, że mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Chcesz dowiedzieć się więcej o kosmetycznych właściwościach polisacharydów?

Budowa polisacharydów. Czym w ogóle polisacharydy są?

Budowa polisacharydów jest dość prosta. To związek chemiczny powstały z połączenia cukrów prostych za pomocą wiązań glikozydowych. Zresztą już sama nazwa POLISACHARYD wskazuje, że mamy do czynienia z wielocukrem, cukrem złożonym. Cząstka “poli-” oznacza “mnogość czegoś”, z kolei “sacharyd” to właśnie cukier. A jak cukier, to węglowodany, a jak węglowodany, to i polimery. Polisacharydy mogą być nazwane polimerami, ponieważ pełnią funkcje podstawowego budulca organizmów żywych. Stanowią składnik ścian komórkowych, a niejednokrotnie pełnią funkcję materiału zastępczego. Ważną rolą, którą polisacharydy odgrywają jest także wspomaganie limfocytów w rozpoznawaniu bakterii.
Dla laika zapewne brzmi to, jak czarna magia. Jednak, kiedy przyjrzymy się poszczególnym odmianom tych tajemniczych związków, okazuje się, że nie są aż tak obce. Bowiem do wielocukrów zalicza się między innymi:
- skrobię,
- glikogen,
- celulozę,
- chitynę,
- heparynę,
- kwas hialuronowy.

Właściwości polisacharydów. Jaka jest rola polisacharydów w kosmetyce?

To właśnie ze względu na właściwości polisacharydów, te związki chemiczne znalazły obszerne zastosowanie w dzisiejszej kosmetyce. Decyduje o tym nie tylko stanowienie podstawowego budulca komórkowego, o czym już zresztą wspomnieliśmy. Ważną cechą polimerów jest także to, iż szybko ulegają hydrolizie, dzięki czemu znacząco wpływają na zagęszczenie masy roztworu, co bezpośrednio przekłada się na łatwość aplikacji danego kosmetyku. Ponadto ważną dla kosmetyki właściwością polisacharydów jest zdolność tworzenia na skórze specjalnego filmu ochronnego, który skutecznie zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka. To właśnie ze względu na tę cechę polisacharydy tak często stosuje się w preparatach nawilżających.

Właściwości polisacharydów najlepiej jest pokazać na konkretnych przykładach, np.:

SKROBIA, która pęczniejąc w zimnej wodzie, tworzy specjalną strukturę o właściwościach hydrokoloidowych. Oznacza to, że formuje warstwę, która nie przepuszcza wody, zachowuje naturalną wilgoć danego środowiska, a także zabezpiecza przed bakteriami. Ponadto skrobia jest polimerem często stosowanym jako składnik fluidów, podkładów i pudrów, jako że ma silne właściwości seboregulujące. Wykorzystuje się ją także do produkcji antyperspirantów, głównie dlatego, że świetnie pochłania wilgoć.
CELULOZA i jej pochodne wykorzystywane są w kosmetyce głównie dlatego, że kryształki ich cząsteczek w kontakcie z wodą zamieniają się w żel, więc działają jako zagęszczacz. Celulozę można znaleźć w składzie past do zębów, maseczek do twarzy, preparatów do golenia, a także w szamponach.
Polisacharydem jest także KWAS HIALURONOWY, który znany jest jako dobroczynny składnik skutecznych kremów przeciwzmarszczkowych, jak np. LiftActive Supreme. HA doskonale nawilża skórę i znacznie poprawia jej kondycję. Dzięki temu, że tworzy na powierzchni skóry film ochronny, wstrzymujący odparowywanie wody z naskórka, zapewnia skórze elastyczność i optymalny poziom wilgoci. Ważną cechą hialuronów jest ponadto: przyspieszenie gojenia się ran, zmniejsza ryzyko uczuleń i podrażnień, zwiększenie odporność skóry na szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych oraz działanie kojące. Bogactwo zastosowań kwasu hialuronowego zostało zauważone nie tylko przez kosmetologów, ale i dermatologów - to za sprawą tych ostatnich HA bywa nazywany “wypełniaczem zmarszczek”.

Powyższa prezentacja polisacharydów ukazuje jedynie część ich zastosowania w dzisiejszej kosmetyce. Dodajmy, niewielką część. O zaletach cukrów złożonych naukowcy wiedzą od dawna. Już wiele lat temu polisacharydy były stosowane do produkcji mydła i syndetów. Dziś oprócz zwykłych kosmetyków stanowią składnik zabiegów kosmetycznych: peelingów czy depilacji. Właściwości polisacharydów są tak ogromne, że ich opisanie mogłoby stanowić pracę poważnych rozmiarów.

Rekomendowane produkty

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Czy tylko krem wyrównujący koloryt skóry może poprawić wygląd naszej cery?

Wygląd skóry zależy przede wszystkim od jej stanu, tego czy jest odpowiednio odżywiona i nawilżona. Nawet najlepszy krem wyrównujący koloryt skóry nie pomoże, kiedy skóra jest odwodniona i przesuszona. Ale czego tak naprawdę potrzebuje skóra człowieka? Wiele kobiet zadaje sobie pytanie: jaki krem do twarzy będzie najlepszy? Jak poprawić koloryt skóry, czy wystarczą do tego odpowiednie kosmetyki czy konieczne jest poddanie się specjalnym zabiegom?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Kwas hialuronowy - właściwości i zastosowanie

Jeden z najważniejszych składników kosmetyków, choć jeszcze kilkanaście lat temu jego nazwa nie pojawiała się w INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).  Dziś nie wyobrażamy sobie skutecznego kremu nawilżającego bez jego obecności. Dlaczego?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Retinol w kosmetykach - jakie ma właściwości, dla kogo jest wskazany?

W ostatnich latach na półkach aptek i drogerii ważne miejsce zaczęły zajmować kremy z retinolem. Są to preparaty stymulujące proces odnowy komórkowej, a więc stworzone, aby przeciwdziałać starzeniu się skóry. Jednak kiedy tak naprawdę kosmetyki z retinolem powinny znaleźć się w naszej łazience? I czym w zasadzie jest ten cudowny retinol?

Przeczytaj artykuł

go to top