OK

OK Cancel

Thank you

Close

Segment :

Czym jest adenozyna i jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

  • favoris

Czym jest adenozyna? Jakie ma właściwości w kosmetyce? Jak wpływa na nasza skórę? Szukasz odpowiedzi na te pytania? Kliknij tutaj i sprawdź!

Czym jest adenozyna i jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Spis treści:

1.  Adenozyna – czym jest?
2. Adenozyna w kosmetyce.

Skóra z większą sprężystością, wygładzona, do tego młodziej wyglądająca, pełna blasku, z wypełnionymi zmarszczkami, poprawionymi konturami oraz wyrównanym kolorytem – to marzenie większości kobiet. Przy czym wielu z nich wydaje się ono tak odległe, jak gwiazdy na niebie. Tymczasem to nieprawda, bo wystarczy jedynie wykorzystywać produkty, które mają w sobie adenozynę. Czas poznać ten ważny dla zdrowia i urody związek chemiczny!

Adenozyna – czym jest?

Adenozyna jest organicznym związkiem chemicznym, który pochodzi z grupy nukleozydów. Wytwarza ją ludzki organizm. Adenozynę tworzą adenina w parze z węglem pierścienia rybozy. Adenozyna niezbędna jest w przypadku wielu biochemicznych procesów. Mowa na przykład o transporcie energii, przekazywaniu informacji genetycznej czy regulowaniu średnicy naczyń. I to jeszcze nie wszystko, ponieważ adenozyna działa również jako neuroprzekaźnik hamujący w ośrodkowym układzie nerwowym. Oczywiście wpływa ona nie tylko na OUN, ale też na układy: moczowo-płciowy, immunologiczny oraz oddechowy. Co ciekawe, jeżeli szukamy adenozyny, to w najbliższym otoczeniu znajdziemy ją między innymi w czosnku, głogu oraz cebuli. Trzeba mieć świadomość, że bez tego związku organicznego nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować, a nawet w ogóle żyć.

Warto wiedzieć również, że adenozyna ma szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się ją w medycynie oraz w kosmetyce. W pierwszym przypadku przyjmuje ona np. postać leku, który wpływa rozszerzająco na naczynia krwionośne, z kolei adenozyna w kosmetyce sprawdza się w wielu aspektach, co wymaga szerszego omówienia.

Adenozyna w kosmetyce

Adenozyna to bardzo dobra tarcza w walce ze zmarszczkami (w tym z mimicznymi – tak, tzw. kurze łapki da się spłycić!). Opóźnia też procesy starzenia i pozwala na odmładzanie twarzy. Przy czym pozytywny wpływ adenozyny na naszą skórę wspierają i wzmacniają w efektach magnez, cynk, miedź, mangan oraz peptydy. I tu podpowiadamy, że peptydy dwóch typów można znaleźć np. w produkcie Collagen Specialist z gamy Liftactiv Vichy. Jest on przeznaczony do wszystkich typów skóry. Kosmetyk najlepiej stosować rano oraz wieczorem.

Warto też wiedzieć, że adenozyna ogólnie regeneruje skórę, wyrównuje jej koloryt (w tym zmniejsza przebarwienia i zmiany wynikające z niekorzystnego działania promieniowania słonecznego) oraz poprawia jędrność i elastyczność skóry (wpływa korzystnie na wytwarzanie kolagenu oraz elastyny). Naskórek staje się gładszy, a twarz wygląda na wyraźnie wypoczętą. Na hasło „adenozyna w kosmetyce” powinny zwrócić także uwagę osoby ze skórą szorstką, wysuszoną, która potrzebuje intensywnego nawilżenia. Poza tym „adenozyna w kosmetyce dotyczy nie tylko twarzy, ale i włosów. Zdecydowanie pomoże ona osobom z włosami osłabionymi, które zdradzają tendencję do nadmiernego wypadania.

Należy wspomnieć też, że adenozyna w kosmetykach przyjmuje różną postać. Występuje np. w kremach, jako składnik serum, element wcierek do włosów, ale też w produktach wyszczuplających. Oczywiście to tylko forma i w pewnym sensie szczegół, bo przede wszystkim liczy się ilość adenozyny w danym preparacie. I jak nie trudno się domyślić: im jej więcej, tym lepiej. Czego zatem warto szukać na sklepowych półkach? Przeskanujmy, czy w zasięgu naszego wzroku znalazł się np. krem na dzień do suchej skóry Liftactiv Supreme z Vichy. W tym przypadku adenozyna została uzupełniona o kofeinę, żeby łatwiej można było – z każdym dniem – redukować oznaki starzenia. Bardzo ważne jest niewątpliwie to, że adenozyna w kosmetykach nie zaszkodzi kobietom, które spodziewają się dziecka.

Najczęściej czytane

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Woda termalna

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

Przeczytaj artykuł

Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

Składniki

Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

Arbutyna jest naturalnym składnikiem grupy dermokosmetyków, mających zwalczyć problem plam posłonecznych, przebarwień, trądziku czy na przykład pękających naczynek krwionośnych. Chociaż to substancja bardzo skuteczna w działaniu, Unia Europejska uznała ją za “potencjalnie niebezpieczną”. Jednak na czym w istocie polega jej toksyczność? I dlaczego krem z arbutyną jest tak bardzo popularny w Azji, a maść z hydrochinonem łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych?

Przeczytaj artykuł

Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

Składniki

Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

Przeczytaj artykuł

Peptydy - jak działają na naszą skórę?

Składniki

Peptydy - jak działają na naszą skórę?

Nasza skóra zmienia się w skutek upływającego czasu oraz niepożądanych czynników wewnętrznych i zewnętrznych. Z wiekiem tkanki tracą objętość, zmniejsza się ilość kwasu hialuronowego i kolagenu, a skóra traci jędrność i elastyczność. Na szczęście w pogotowiu znajdują się peptydy, czyli bioaktywne aminokwasy, które pomogą w walce o młodszy wygląd!

Przeczytaj artykuł

go to top