getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Dieta bezglutenowa - jaki ma wpływ na nasz organizm?

Dieta bezglutenowa - jaki ma wpływ na nasz organizm?
  • favoris

W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się sławna do tego stopnia, że na półkach sklepowych szczególne miejsce zaczęły zajmować produkty oznaczone jako “gluten free”. Dla wielu osób produkty bez glutenu stały się sposobem na zdrowe odżywianie. Jednak niewiele z nich zdaje sobie dla kogo, tak naprawdę, dieta bezglutenowa jest przeznaczona i jakie konsekwencje może przynieść życie bez glutenu.

Dieta bezglutenowa, czyli wiele hałasu o nic

Skąd wzięła się moda na dietę bez glutenu? Otóż wszystko zaczęło się od błędu pewnego gastroenterologa, który opublikował pracę naukową opartą na błędnych założeniach. W 2011 roku prof. Gibson, bo o nim właśnie mowa, wywołał szum w środowisku naukowym, ogłaszając tezę, że gluten zaburza pracę żołądka nie tylko u osób cierpiących na celiakię - jak dotąd myślano - ale także u osób zdrowych. W mediach zawrzało. Zewsząd biły alarmy o szkodliwości glutenu i jego wpływie na bóle brzucha. W efekcie spora część populacji dostała alergii na gluten, a jeszcze większa część postanowiła zastosować dietę eliminacyjną. Błędne koło ruszyło. Producenci żywności chcąc nie chcąc, musieli zacząć odpowiadać na potrzeby konsumentów, więc obok zwykłych produktów zaczęli wytwarzać także te “gluten free”. Z kolei pojawienie się w sklepach mnóstwa różnorodnych produktów bezglutenowych przekonało tych jeszcze nieprzekonanych, że życie bez glutenu chyba jednak jest zdrowsze.

Tymczasem australijski uczony nękany wątpliwościami postanowił swoje badania powtórzyć. A ich wyniki były zaskakujące. Okazało się bowiem, że w poprzednich testach metodologia zawiodła. Badani zamiast niestrawności wywołanej glutenem doświadczyli niestrawności wywołanej efektem placebo. Profesor musiał więc całą sytuację odkręcić. Napisał nową pracę, w której sprostował, że wpływ glutenu na organizm nie jest szkodliwy. Szkodliwy jednak okazał się wpływ jego pierwszej glutenowej tezy, która zyskała rangę mitu, a nawet mody. Media sprostowaniem nie były zainteresowane, producenci żywności ciesząc się z popytu, zacierali ręce, a konsumenci wyeliminowawszy z diety pszenicę od razu poczuli się zdrowsi.

A może by tak pohałasować, czyli o skutkach diety bezglutenowej

Jak się jednak okazuje osób, którym faktycznie zaleca się spożywanie produktów bezglutenowych jest niewiele. Szacuje się, że tylko w 5% taka dieta eliminacyjna wprowadzana jest z faktycznych przyczyn zdrowotnych. Dla reszty jedzenie bezglutenowe jest po prostu wynikiem mody. Bezsensownej mody, ponieważ  wykreślanie z codziennego menu składników, które organizmowi są potrzebne jest raczej pozbawione sensu. Blokując gluten, blokujemy źródło kwasu foliowego i soli mineralnych tak potrzebnych dla zdrowia. Ponadto dieta eliminacyjna bardzo często przez niedobór witamin i składników mineralnych prowadzi do anemii.

Jednak czym jest taki cichy argument “za” przy głośnych argumentach “przeciw” celebrytów. Celebrytów, którzy udowadniają na wiele sposobów, że dieta bezglutenowa to świetny sposób i na zdrowie, i na szczupłą sylwetkę, i na nieskazitelną skórę. Celebrytów, którzy bombardują mitami, mówiącymi, że gluten odpowiada za atopowe zapalenie skóry, trądzik i przyspiesza starzenie się skóry, że mąka to puste kalorie, a dzisiejsza pszenica jest zrobiona z plastiku.
Ale może zamiast słuchać krzyków gwiazd i gwiazdeczek, posłuchajmy głosu rozsądku. Zamiast zwalczać zmarszczki płatkami bez glutenu, sięgnijmy po dobre kremy, np. Slow Age Vichy. Zamiast chudnąć z ciasteczkami gluten free, wybierzmy się na spacer. A przede wszystkim zamiast wierzyć w mity, zaufajmy specjalistom, którzy podkreślają, że dietę eliminacyjną, jaką jest również dieta bezglutenowa, wprowadza się wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

Rekomendowane produkty

  • Nowość

    Pielęgnacja opóźniająca pojawianie się oznak starzenia
  • Najczęściej czytane

    Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

    Life Style

    Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

    Kolagen naturalny w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny. Głośno o nim w prasie, a na forach internetowych od zachwytów i sprzeciwów aż wrze. Czym jest właściwie ten osławiony kolagen naturalny i jakie jest jego rzeczywiste zastosowanie?

    Przeczytaj artykuł

    Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

    Life Style

    Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

    Dieta koktajlowa jest zdecydowanym potwierdzeniem tego, że dieta odchudzająca nie musi być nudna, męcząca i całkowicie pozbawiona smaku. Na czym polega dieta koktajlowa i ile można na niej schudnąć? Podpowiadamy, kiedy w szczególności warto się na nią zdecydować!

    Przeczytaj artykuł

    Czym jest ekstrakt?

    Life Style

    Czym jest ekstrakt?

    Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

    Przeczytaj artykuł

    Czy można przedawkować magnez?

    Life Style

    Czy można przedawkować magnez?

    Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

    Przeczytaj artykuł

    go to top