OK

OK Cancel

Thank you

Close

HEPES – co to za składnik?

HEPES jest mało znanym, syntetycznym składnikiem dodawanym do kremów i peelingów, który zwiększa ich efektywność i pomaga uzyskać gładką, promienną i jednolitą w kolorze skórę.

HEPES jest składnikiem syntetycznym poprawiającym usuwanie martwych komórek naskórka

HEPES, inaczej kwas hydroksyetylopiperazynoetanosulfonowy, to pochodna kwasu aminosulfonowego.  jest składnikiem pozyskiwanym syntetycznie, który aktywuje naturalne enzymy obecne w skórze. Dzięki temu zwiększa ich zdolność rozrywania wiązań wiążących martwe komórki naskórka z nową skórą i przyspiesza ich usuwanie. Co ważne, HEPES działa również jako środek buforujący (poprawiający lub stablizujący pH kosmetyku), wnosząc do roztworu kosmetycznego bardziej obojętne, zasadowe pH (7,0 do 7,6 pH), a tym samym równoważąc właściwości jego bardziej kwaśnych odpowiedników. Dlatego często łączy się go z kwasem glikolowym, kwasem mlekowym czy innymi chemicznymi substancjami złuszczającymi, co pozwala utrzymać stałe pH skóry podczas reakcji chemicznej. Dzięki temu stosowany preparat peelingujący jest bardziej skuteczny i bezpieczny dla skóry. Ze względu na swoje właściwości HEPES zwiększa też przenikanie innych składników aktywnych zawartych w kosmetykach w głąb skóry. HEPES najczęściej jest stosowany w peelingach, kremach, tonikach, esencjach, serach. Bardzo dobrze sprawdza się w kosmetykach do pielęgnacji skóry dojrzałej, w której zaburzony jest proces odnowy komórkowej – przyspieszając złuszczanie się martwych komórek naskórka przywraca skórze blask i wypoczęty wygląd, wyrównuje koloryt, poprawia wchłanianie aktywnych składników nawilżających, ujędrniających i odbudowujących.

Dowiedz się, jak pielęgnować skórę w okresie menopauzy

Rekomendowane produkty

  • NEOVADIOL Kompleks Uzupełniający Aktywne serum odbudowujące dla kobiet w okresie menopauzy
  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top