POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Jakie zastosowanie w kosmetyce ma łopian?

Jakie zastosowanie w kosmetyce ma łopian?
  • favoris

Łopian większy od bardzo dawna znany jest doceniany i wykorzystywany w medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Podobno wspomaga procesy trawienne, minimalizuje skutki cukrzycy, a także łagodzi bóle reumatyczne. Niewiele jednak osób wie, że łopian znajduje także zastosowanie w kosmetyce!

Kilka słów o łopianie

Owoc łopianu powinni znać wszyscy, gdyż jest to nic innego jak fioletowy rzep, który podczas spaceru po łące ma zwyczaj przyczepiać się do naszych ubrań lub sierści naszego psiaka. Dietetycy i znawcy kuchni zaliczają łopian do tzw. korzonków. I nie ma się czemu dziwić, bowiem to, co w tej roślinie jest najcenniejsze znajduje się właśnie w korzeniu. Korzeń łopianu to nie tylko właściwości kulinarne, ale także zdrowotne. Przygotowane z niego wywary stanowią antidotum na choroby wątroby, a ponadto przyspieszają metabolizm oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Oprócz tego stosuje się je w minimalizowaniu skutków cukrzycy czy reumatyzmu.
Ekstrakty z korzenia łopianu wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym, szczególnie do produkcji szamponów do włosów, ale o tym za chwilę.
Należy na pewno podkreślić, że chociaż zdecydowanie większa moc łopianu tkwi właśnie w jego korzeniu, to jego liście nie są całkowicie pozbawione dobroczynnych właściwości. Ze względu na swój szeroki kształt i co ważniejsze antyseptyczne działanie, liście tej rośliny stosuje się jako naturalne okłady na rany, podobnie zresztą jak liście „babki”.

Korzeń łopianu doceniany jest w kosmetyce, ponieważ stanowi źródło:

  • Fitosteroli, czyli steroli roślinnych odpowiedzialnych za wspomaganie syntezy kolagenu oraz ograniczenie rozkładu struktur elastynowych zawartych w głębokich warstwach skóry. Fitosterole mają ponadto funkcje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. W kosmetykach docenia się je szczególnie ze względu na właściwości przyspieszające regenerację i gojenie naskórka.
  • Beta-karotenu - będącego pochodną witaminy A, czyli tzw. witaminy młodości. Beta-karoten stosowany jest w kosmetykach jako środek przeciwdziałający fotostarzeniu się skóry, a także sprawdza się w kuracjach antytrądzikowych.
  • Garbników - wykazujących silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Garbniki znane są także jako dobre antyutleniacze.
  • Siarki - cennej ze względu na jej właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz łagodzące.
  • Fosforu - znanego jako “pierwiastek życia”, który odpowiada m.in. za energię i wzrost komórek.
  • Witaminy C - czyli jednej z trzech tzw. witamin młodości, która nie tylko znacznie dla zdrowo wyglądającej skóry, ale także podnosi odporność organizmu.

Rola łopianu w kosmetyce

Przyglądając się składnikom odżywczym zawartym w łopianie nietrudno się domyślić, że jest to roślina, która wykazuje korzystne działanie nie tylko dla zdrowia, ale i urody. Łopian w kosmetyce przede wszystkim doceniany jest ze względu na swój korzystny wpływ na kondycję włosów. To ziele, skądinąd tak jak czarna rzepa, stanowi skuteczny składnik szamponów przeciwdziałających wypadaniu włosów (por. Vichy Dercos szampon energetyzujący), a także preparatów przeciwłupieżowych. Stosowanie łopianu na włosy jest również polecane osobom, które borykają się z problemem włosów rzadkich i łamliwych. Niejednokrotnie olejek łopianowy stosują także fryzjerzy po wykonanych zabiegach, aby nadać włosom świeżości i blasku.
Mimo tego, iż łopian kojarzony jest właśnie przede wszystkim z kosmetykami do włosów może również pomóc w codziennej pielęgnacji skóry. A to głównie za sprawą szeregu składników odżywczych o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, które łagodzą zmiany trądzikowe oraz przyczyniają się do szybszej regeneracji skóry.
Ponadto panie szukające skutecznego sposobu na oznaki upływającego czasu mogą wypróbować moc ekstraktu z łopianu. Olejek łopianowy bowiem doskonale nawilża i odżywia skórę, a nawet jest w stanie wypełnić drobne zmarszczki mimiczne.

Rekomendowane produkty

  • 2761DERCOS
    Szampon energetyzujący wspierający kurację na wypadanie włosów
    4.919DERCOSHAIR CAREMycie włosówZabieg przeciwdziałający wypadaniu włosów
    Szampon ENERGETYZUJĄCY - uzupełnienie zabiegów przeciwko wypadaniu włosów VICHY DERCOS
  • Najczęściej czytane

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Pielęgnacja twarzy

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

    Przeczytaj artykuł

    Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

    Pielęgnacja ciała

    Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

    Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

    Przeczytaj artykuł

    Jak stosować kwas kojowy?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak stosować kwas kojowy?

    Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Pielęgnacja ciała

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top