getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Kwas jasmonowy w kosmetykach - jakie są jego właściwości?

Kwas jasmonowy w kosmetykach - jakie są jego właściwości?
  • favoris

W ostatnim czasie kwasy w kosmetyce zaczęły zajmować znaczące miejsce. Za sprawą licznych badań, potwierdzających ich korzystne dla skóry właściwości, stały się nie tylko skutecznym rozwiązaniem w trudnej walce z różnego rodzaju niedoskonałościami skóry, ale także sprawdzonym sposobem na pozbycie się zmarszczek. Do najczęściej wykorzystywanych kwasów w kosmetyce zalicza się, oprócz osławionego kwasu salicylowego, te pochodzące z owoców, czyli kwas migdałowy czy jabłkowy. Jednak coraz częściej do produkcji kosmetyków wykorzystuje się także fitohormony roślinne, takie jak kwas jasmonowy (JA).

Wielozadaniowa aktywność biologiczna kwasu jasmonowego

Kwas jasmonowy to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy hormonów roślinnych, naukowo nazywanych fitohormonami. Powstaje on, podobnie jak pozostałe jasmonidy, poprzez utlenienie się kwasu linolenowego (skądinąd również znajdującego szerokie zastosowanie w kosmetyce) w glonach, grzybach oraz w roślinach takich jak mchy i paprocie. Biolodzy jeszcze w latach 70. ubiegłego wieku odkryli gros właściwości kwasu jasmonowego. A zaczęło się od sklasyfikowania tego związku chemicznego, jako stymulatora wzrostu, co nastąpiło notabene dopiero po 10 latach nieustannych badań.

Aktywność biologiczna kwasu jasmonowego jest zaskakująco duża. Udowodnione działanie tego jasmonianu to nie tylko stymulowanie rozwoju poszczególnych roślin i przyspieszenie dojrzewania owoców, hamowanie procesu fotosyntezy, czy na przykład opóźnianie zwijania się liści. JA spełnia ponadto inne funkcje, z których najważniejsze to wpływanie na mechanizm obronny roślin, udział w ich reakcji na stres, a także pobudzenie ekspresji genów na poziomie transkrypcji.

Wykorzystanie właściwości kwasu jasmonowego w kosmetyce

Biologiczne funkcje kwasu jasmonowego nie umknęły uwadze dermatologów, kosmetologów i technologów kosmetycznych, stając się swoistym kamieniem węgielnym w badaniach nad wykorzystaniem fitohormonów w kosmetyce. Badaniach, które nieprzerwanie trwają do dziś, bowiem całkowite działanie jasmonidów nie zostało jeszcze odkryte. Zauważono natomiast i udowodniono, że są to związki chemiczne, które wykazują zdolność do stymulowania aktywności gruczołów łojowych, wpływają na procesy złuszczania i odnowy naskórka, a także łagodzą podrażnienia skóry.

Naukowcy z laboratorium L’Oreal poszli jednak o wiele dalej. Chcąc otrzymać pochodną tego jasmonidu, wyodrębnili nowy związek jakim jest kwas tetrahydrojasmonowy oraz sól kwasu jasmonowego. LR2412 - bo taka jest nazwa handlowa nowo powstałego związk - została bardzo dobrze wykorzystana w kremach pielęgnacyjnych marki Vichy. Sól jasmonowa zawarta w serum do twarzy Idealia to składnik, który dzięki temu, że wpływa na stężenie enzymów regulujących biosyntezę soli kwasu hialuronowego, znacząco reguluje objawy starzenia się skóry.

Działanie kwasu jasmonowego w kosmetykach typu Anti-Aging

Starzenie się skóry jest naturalnym procesem fizjologicznym. Jednak naukowcy, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom dzisiejszym kobietom (chociaż nie tylko), poszukują kosmetycznego rozwiązania na takie mankamenty skóry jak suchość, zmarszczki, czy utrata elastyczności - będące znamionami upływającego czasu. Wspomniane wyżej badania przyczyniły się do tego, że fitohormony roślinne mogły stać się aktywnymi składnikami kosmetyków, wykazującymi pożądane działanie na fizjologię oraz funkcje skóry dojrzałej. W efekcie kwas jasmonowy oraz jego pochodne - tu na przykład kwas kukurbinowy czy jasmonian metylu - zyskały rangę cennych składników kosmetyków redukujących oznaki starzenia się skóry. Regularne stosowanie kremów zawierających kwas jasmonowy sprawia, że proces odnowy bariery ochronnej komórek uaktywnia się, co w efekcie przekłada się na bardziej promienną, wygładzoną i dobrze nawilżoną skórę.
Warto także zaznaczyć, że już niewielkie stężęnie jasmonidów skutecznie oddziałuje na skórę, co poniekąd gwarantuje bezpieczeństwo ich stosowania.

Rekomendowane produkty

  • Nowość

    LIFE SERUM VICHY IDÉALIA
  • Najczęściej czytane

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Pielęgnacja twarzy

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

    Przeczytaj artykuł

    Jak stosować kwas kojowy?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak stosować kwas kojowy?

    Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

    Przeczytaj artykuł

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Pielęgnacja twarzy

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Peeling (ang. scrub, brushing) to nic innego, jak złuszczanie skóry, czyli usuwanie z jej powierzchni martwych komórek naskórka. Profesjonalne złuszczanie naskórka wykonujemy bardzo często w gabinetach kosmetycznych, jednak na peeling twarzy decydujemy się równie chętnie w domu. Podpowiadamy, jakie korzyści może przynieść nam stosowanie peelingu do twarzy i jak go poprawnie wykonać!

    Przeczytaj artykuł

    go to top