OK

OK Cancel

Thank you

Close

Methylisothiazolinone - trudna nazwa na opakowaniach produktów? Sprawdź, co się pod nią kryje!

  • favoris

Methylisothiazolinone jest składnikiem, który można znaleźć na opakowaniach wielu różnorodnych produktów. Dowiedz się, czym jest ta substancja i jaką pełni funkcję w kosmetykach!

Methylisothiazolinone - substancja chemiczna obecna w kosmetykach

Methylisothiazolinone - trudna nazwa na opakowaniach produktów?  Sprawdź, co się pod nią kryje!

Methylisothiazolinone w nazwie chemicznej przyjmuje następującą postać: 2-metylo-2H-izotiazol-3-on. W spolszczonej i nieco łatwiejszej nazwie określa się ją metyloizotiazolinonem, co i tak jest trudne do wymowy i zapamiętania. Coraz więcej uwagi przykładamy do składu kosmetyków, dlatego warto wiedzieć czym jest methylisothiazolinone, ponieważ substancję tę można znaleźć w wielu różnych produktach.

Metyloizotiazolinon jako składnik kosmetyków

Methylisothiazolinone - trudna nazwa na opakowaniach produktów?  Sprawdź, co się pod nią kryje!

Główna funkcja methylisothiazolinone opiera się na jego konserwujących właściwościach. Z tego właśnie względu pełni on rolę substancji konserwującej dany kosmetyk. Oznacza to, że zapobiega rozwojowi mikroorganizmów i jednocześnie uniemożliwia ich przetrwanie w czasie, w którym stosujemy dany produkt. Metyloizotiazolinon sprawia, że aplikując dany kosmetyk przy pomocy palców, wszelkie bakterie z otoczenia (znajdujące się przede wszystkim na palcach) nie przedostają się do kosmetyku. Rozwój szkodliwych bakterii, czyli tzw. wtórne zakażenie bakteryjne, zostaje zatrzymany.

Czy methylisothiazolinone jest szkodliwą substancją konserwującą?

Methylisothiazolinone - trudna nazwa na opakowaniach produktów?  Sprawdź, co się pod nią kryje!

Methylisothiazolinone jest powszechnie wykorzystywaną substancją. Gdyby była szkodliwa i niebezpieczna, nie byłaby dopuszczona do sprzedaży, a jej obecność w składzie INCI w kosmetykach byłaby zabroniona. Tymczasem metyloizotiazolinon znajduje się na liście dozwolonych substancji konserwujących. W tej kwestii istnieje jednak jedno ważne zastrzeżenie. Otóż stężenie tego składnika nie może przekraczać 0.01%. Jeśli natomiast methylisothiazolinone występuje wraz z pochodną chlorową (methylchloroisothiazolinone), stężenie to nie może być wyższe jak 0.0015%.

Warto również zaznaczyć, że wpływ na skórę i zdrowie organizmu methylchloroisothiazolinone zostały potwierdzone przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet ten podkreśla, że substancja ta nie posiada właściwości genotoksycznych oraz w bardzo małym stopniu, wręcz znikomym, przechodzi przez naskórek. Mimo takich doniesień warto uważać na obecność metyloizotiazolinonu, zwłaszcza w kosmetykach dla alergików, ponieważ obok dobroczynnych właściwości tej substancji, można również wymienić ewentualną szkodliwość względem skóry bardzo wrażliwej i skłonnej do alergii.

Kosmetyki z metyloizotiazolinonem

Methylisothiazolinone - trudna nazwa na opakowaniach produktów?  Sprawdź, co się pod nią kryje!

Methylisothiazolinone, ze względu na swoje konserwujące właściwości oraz zdolności zapobiegania rozwojowi mikroorganizmów, znajduje się głównie w kosmetykach, które aplikujemy na skórę przy pomocy palców. Można go znaleźć przede wszystkim w lekkich lub tłustych kremach do twarzy czy stóp, balsamach i mleczkach do ciała, a także szamponach do włosów.

Najczęściej czytane

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Pielęgnacja ciała

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

Przeczytaj artykuł

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

Pielęgnacja ciała

Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

Przeczytaj artykuł

Co dziwny zapach skóry mówi o Twoim zdrowiu?

Pielęgnacja ciała

Co dziwny zapach skóry mówi o Twoim zdrowiu?

Nieprzyjemny zapach skóry może dotyczyć również osób, które regularnie dbają o higienę. Najczęściej jest to jednym z objawów choroby takiej jak cukrzyca, niewydolność wątroby czy nawet schizofrenia. Nie należy bagatelizować tego problemu, a w razie konieczności zgłosić się do lekarza, bo może okazać się, że dziwny zapach skóry świadczy o poważnym schorzeniu.

Przeczytaj artykuł

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

go to top