getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close
mediacachable:1

Polisacharydy w kosmetykach - jakie mają działanie?

Polisacharydy w kosmetykach - jakie mają działanie?
  • favoris

Większości z nas cukry nie kojarzą się zbyt dobrze - przede wszystkim ze składnikiem spożywczym, który należałoby wyłączyć z naszej diety. Jednak w rzeczywistości substancje te są potrzebne naszemu organizmowi. Węglowodany to bowiem dla niego źródło energii. Regulują one też metabolizm tłuszczów i wspomagają syntezę struktur komórkowych - to szczególnie ważne dla dzieci i kobiet w ciąży. A co więcej, zaczynają pełnić coraz ważniejszą funkcję w przemyśle kosmetycznym. Dowiedz się więcej na temat wpływu polisacharydów na naszą skórę!

Polisacharydy - składniki aktywne w kosmetykach

Substancje te to inaczej wielocukry, czyli cukry złożone. Należą do nich m.in. popularna sacharoza, ale też skrobia, celuloza i kwas hialuronowy, czy mniej znane, za to wyjątkowo cenne dla naszej skóry, chitozan czy karagen. Co ważne, wszystkie te składniki są pochodzenia naturalnego. Ich zastosowanie w kosmetyce jest bardzo szerokie - m.in. nawilżają, odżywiają, odmładzają i wzmacniają tkankę. Są one zatem wyjątkowo cennym składnikiem kosmetyków.

Sacharoza - właściwości

Jednym z najbardziej znanych wielocukrów jest właśnie sacharoza, pozyskiwana zwykle z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Choć większości z nas kojarzy się przede wszystkim ze słodzeniem herbaty, może ona mieć zbawienny wpływ na naszą skórę:
* doskonale nawilża i zmiękcza tkankę,
* wygładza twarz,
* poprawia teksturę skóry, wypełniając przestrzenie międzykomórkowe,
* stearynian sacharozy używany bywa jako konserwant.
Sacharoza zastosowanie znajduje także w peelingach - kryształki tego cukru doskonale ścierają martwy naskórek. Ponadto ten sposób eksfoliacji jest bardzo ekologiczny - drobinki rozpuszczają się, nie zanieczyszczając dzięki temu akwenów.

Skrobia i celuloza - zastosowanie roślinnych polisacharydów


Skrobia i celuloza to kolejne dwa wielocukry pochodzenia roślinnego, powszechnie stosowane w przemyśle kosmetycznym. Choć ten pierwszy używany bywa głównie do nadania preparatom odpowiedniej konsystencji, to właściwości drugiej substancji mogą zaskakiwać. Celuloza to bowiem:
* doskonały antyoksydant - wnika głębiej niż inne substancje o tych właściwościach, dzięki czemu intensywniej odnawia skórę,
* substancja silnie odmładzająca - doskonale wygładza zmarszczki i bruzdy, a także poprawia owal twarzy, napinając tkankę.
Kremy i maseczki z zawartością celulozy to zatem doskonały pomysł, zwłaszcza w przypadku skóry dojrzałej i zniszczonej.

Karagen i chitozan - zastosowanie

Mówiąc o polisacharydach, nie można pominąć cennych składników pochodzących z morskich głębin. Pozyskiwany z pancerzy skorupiaków chitozan właściwości zawdzięcza w dużej mierze swojej budowie - podobnej m.in. do kwasu hialuronowego. Doskonale regeneruje on skórę i zapobiega utracie wilgoci, tworząc na niej rodzaj płaszcza ochronnego. Dzięki temu chroni ją także przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Używany bywa także do odmładzania i ujędrniania skóry twarzy.
Wiele mówi się też o zastosowaniu alg w kosmetyce - jednym z cenniejszych składników z nich pozyskiwanych jest właśnie cukier złożony zwany karagenem. Pozyskuje się go z alg czerwonych. Ma on działanie silnie nawilżające, dzięki czemu staje się coraz bardziej popularny w kosmetykach anti-aging.

Polisacharydy w naszej skórze


Kolejną niezwykle cenną substancją z grupy wielocukrów jest znany wszystkim kwas hialuronowy. Ta naturalnie wytwarzana przez naszą skórę substancja ma silne właściwości higroskopijne - przyciąga cząsteczki wody i trwale wiąże je w naskórku. Jedna cząstka tego kwasu przyciąga nawet do 250 cząstek wody! Dzięki temu skóra pozostaje miękka i nawilżona, a także jędrna i gładka. Niestety, z wiekiem jego produkcja spada, przez co twarz zaczyna tracić młody wygląd. Dlatego tak ważne jest jego systematyczne dostarczanie w kosmetykach.

Polisacharydy to doskonałe naturalne środki nawilżające i ujędrniające dla naszej skóry - pozwolą nam na dłużej zachować młody i zdrowy wygląd twarzy. Wypróbuj kosmetyki z ich zawartością, a Twoja skóra na pewno Ci się odwdzięczy!

Najczęściej czytane

Jak stosować kwas kojowy?

Pielęgnacja twarzy

Jak stosować kwas kojowy?

Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

Przeczytaj artykuł

Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

Pielęgnacja twarzy

Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

Przeczytaj artykuł

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Woda termalna

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

Przeczytaj artykuł

Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

Pielęgnacja twarzy

Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

Peeling (ang. scrub, brushing) to nic innego, jak złuszczanie skóry, czyli usuwanie z jej powierzchni martwych komórek naskórka. Profesjonalne złuszczanie naskórka wykonujemy bardzo często w gabinetach kosmetycznych, jednak na peeling twarzy decydujemy się równie chętnie w domu. Podpowiadamy, jakie korzyści może przynieść nam stosowanie peelingu do twarzy i jak go poprawnie wykonać!

Przeczytaj artykuł

go to top