POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Cała prawda o glutenie

Jakiś czas temu kraj opanowało prawdziwe antyglutenowe szaleństwo. Moda na produkty gluten-free zawitała do naszych domów, a także sklepów i restauracji - rozglądając się w większym mieście dostrzeżemy mnóstwo szyldów zachwalających czekające w środku bezglutenowe specjały, a na wielu produktach znajdziemy symbol przekreślonego kłosa. Wszystko to podsycają dodatkowo celebryci, dzielący się z fanami coraz to wymyślniejszymi przepisami nie zawierającymi “zakazanego” składnika. Przypisuje mu się negatywne działanie na nasz organizm - nie tylko na układ trawienny, ale też na nasz piękny i młody wygląd. Czy rzeczywiście powinniśmy się go obawiać? Jaka jest prawda na temat glutenu?

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego, występującym w zbożach, np.pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie, a także produktach z nich otrzymywanych, takich jak:
* kasza,
* mąka,
* pieczywo,
* makarony,
* otręby,
* płatki.
Większość tych produktów przedstawiana jest jednak jako zdrowe, a wręcz zalecane czy nawet niezbędnej w diecie, zwłaszcza wegetariańskiej lub wegańskiej. Dlaczego zatem eliminowanie ich z jadłospisu jest teraz tak częste? Czy rzeczywiście warto z nich rezygnować?

Dieta bezglutenowa - dla kogo?

Na dietę bezglutenową na pewno powinny przejść osoby na niego uczulone, czy chore na celiakię, która polega na nietolerancji tego składnika w pożywieniu. Uczulenie na gluten jest dosyć częste - szacuje się że może na nie cierpieć ok. 6% populacji. Również nadwrażliwość na niego (tzw. NND) powinna być przesłanką do tego, by wyeliminować z codziennego jadłospisu wszystko to, co zawiera gluten. Czy warto jednak usuwać go z menu “na zapas”?
Wbrew częstemu przekonaniu o szkodliwości glutenu, nie dowiedziono, że składnik ten jest szkodliwy dla osób, które nie mają problemów z jego tolerancją. Pojawiły się co prawda pewne badania dotyczące jego wpływu na nasilanie zmian trądzikowych, jednak ich wyniki nie są jednoznaczne. To samo dotyczy obaw o jego wpływ na starzenie się skóry - zamiast inwestować w ciasteczka 5 razy droższe od zwykłych, postawcie na dobry kosmetyk anti-aging, np. Vichy Slow-Age, który nie tylko wzmocni i nawilży skórę, odbuduje wartwę hydrolipidową, spowolni powstawanie zmarszczek, ale też ochroni ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, w tym promieniowania UVA i UVB.

Argumentów przeciwko diecie bezglutenowej jest całkiem sporo, m.in.
* w produktach zbożowych znajdziemy dużo błonnika, dlatego zrezygnowanie z nich może skutkować zwiększeniem masy ciała,
* zboża zawierają wiele składników odżywczych, pożytecznych dla naszego organizmu:
- pszenica - białko, minerały - żelazo, fosfor, cynk, wapń i magnez, a także witaminy - A, C i E, które to korzystnie wpływają m.in. na stan naszej skóry i włosów,
- owies - witaminy z grupy B oraz witaminę E, miedź, selen, magnez i mangan, a także lecytynę, która doskonale wspomaga pamięć i koncentrację,
- jęczmień - witaminy A, C i B6, a także D i B12, których często mamy niedobory, ponadto magnez, wapń i żelazo,
- żyto - witaminę E oraz większość z grupy B, ponadto cynk, który doskonale wpływa na skórę, dodatkowo magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, selen i sód.
Jeżeli podejrzewamy u siebie schorzenie, w przypadku którego należy odstawić gluten, robiąc to na własną rękę przed konsultacją z lekarzem, możemy utrudnić mu postawienie diagnozy,
bardzo często pokarmy nie zawierające glutenu są wysoko przetworzone, a co za tym idzie, niezdrowe.

Czy warto zatem poddawać się modzie na produkty bezglutenowe i definitywnie wyłączyć ten składnik z naszej diety? Jeżeli podejrzewacie u siebie którąś z chorób, w przypadku których byłoby to wskazane, lepiej skonsultujcie swoje przypuszczenia z lekarzem - bardzo często schorzenia te mylone są z innymi dolegliwościami, np. zespołem jelita drażliwego. Specjalista nie tylko określi, co dokładnie Wam dolega, ale też sam zaleci konkretne zmiany w Waszych nawykach żywieniowych. Niewłaściwe leczenie się na własną rękę przyniesie Wam więcej szkody niż pożytku. A jeśli chcecie odstawić gluten z obawy przed jego szkodliwym wpływem na zdrowy organizm - oczywiście nikt Wam tego nie zabroni. Nie ma natomiast jednoznacznych badań świadczących o jej zasadności. Może warto na takie zaczekać?

Rekomendowane produkty

Najczęściej czytane

Pielęgnacja ciała

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

O wpływie aktywności fizycznej na zdrowie można mówić godzinami. Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają ogólną kondycję, wyszczuplają sylwetkę, redukują poziom stresu, dotleniają organizm, czy wspierają walkę z wieloma chorobami, ale, z czego niewielu zdaje sobie sprawę, mają duże znaczenie dla naszej skóry. Chcesz przekonać się, że aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

Przeczytaj artykuł

Life Style

Czym jest ekstrakt?

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

Przeczytaj artykuł

go to top