POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY
Podróż do serca skóry

Wyślij tę stronę mailem

Warstwa hydrolipidowa

Warstwa hydrolipidowa

To nic innego, jak płaszcz ochronny skóry, która zbudowana jest z wody oraz lipidów. Chroni ona przed różnymi czynnikami zewnętrznymi: bakteriami, zanieczyszczeniami UV, wiatrem, wahaniem temperatury, zimnem i niekorzystnym powietrzem oraz zapobiega przenikaniu wody przez naskórek. Budulec warstwy hydrolipidowej, czyli woda i lipidy, wytwarza na warstwie skóry barierę okluzyjną, dzięki czemu naskórek jest odpowiednio nawilżony i keratynocyty, czyli żywe komórki naskórka mogą prawidłowo funkcjonować, a korneocyty, czyli martwe komórki naskórka szybko złuszczać. Dzięki mocnej warstwie hydrolipidowej powierzchnia skóry posiada odpowiednią ilość nawilżenia i substancji odżywczych i dobrze funkcjonuje jako ochronna struktura. Warstwa hydrolipidowa całkowicie pokrywa powierzchnię skóry, a do jednych z najważniejszych zadań należy również pomaganie w utrzymywaniu elastyczności i wilgotności skóry, dzięki czemu jest ona zdrowsza i młodsza.

W centrum naskórka

Najbardziej powierzchowna warstwa skóry, która pokrywa skórę właściwą.Zazwyczaj jest ona grubości kartki papieru, ale może być również grubsza. Ułożone naprzemiennie fałdy warstwy skórno-naskórkowej i brodawki skórne, nadają tej warstwie falisty wygląd. Składa się ona z czterech nałożonych na siebie warstw komórek, które leżą na połączeniu skóry właściwej z naskórkiem: warstwa podstawna, warstwa komórek walcowatych, warstwa ziarnista i warstwa rogowa. Ostatnia warstwa pokryta jest błoną hydrolipidową. Podczas gdy skóra składa się w 90% z keratynocytów, naskórek zawiera również melanocyty (komórki, które określają kolor skóry) i komórki Langerhansa. Naskórek jest pozbawiony naczyń krwionośnych, zamiast tego komórki są odżywiane na zasadzie dyfuzji z udziałem skóry właściwej.